Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Politikai földrengés készül Japánban

2005.09.10. 08:19
Koizumi japán kormányfő egy trükkel elérte, hogy a választás csak róla szóljon. Hiába tört ki lázadás ellene a pártban, és hiába tűnt erősnek az ellenzék, a reformisták és a tradicionalisták háborújának beállított versengésben minden ellenfele elbukott.

Feszült figyelemmel követi a választási kampányt a százmillió japán választó háromötöde. Nem is véletlenül, a múltban a választások nem jelentettek izgalmat, a helyi kiskirályok békés diadalmenetben masíroztak be a parlamentbe. Idén azonban Koizumi Junicsiro miniszterelnök háborút hírdetett saját pártja régi gárdája ellen, írja a San Jose Mercury.

Kit érdekel a privatizáció?

Koizumi augusztusban oszlatta fel a parlamentet, miután az állami posta privatizálására tett javaslata elbukott a parlamentben. A posta Japánban nem egyszerűen levélkézbesítő szolgálat, inkább nemzeti intézmény. Banki jogosítványai és az állami kedvezmények miatt a legnagyobb pénzintézet, a legnagyobb munkaadó, házitakarék és mindenes hivatal egyben. Privatizációja élénkítené a versenyt, diverzifikálná a bankszektort, hatalmas állami bevételt jelentene, másrészt százezres nagyságrendben szűnnének meg munkahelyek.

Bonyolult kifejtésű történet, Koizumi egy remek húzással le is egyszerűsítette. A javaslatot elbuktató párttársait kirúgta a kormányzó Liberális Demokrata Pártból (LDP), a szavazást pedig a reformisták és a tradicionalisták csatájaként állíttatta be.

"Itt nem szokás lemészárolni a barátodat"

Kegyetlen kihívást intézett a lázadókhoz, a japán politikai hagyományoktól eltérően hírességekből toborzott csapatot indított ellenük választókörzeteikben. Az új kedvencek - a japán sajtóban Koizumi gyilkosai néven futnak - fiatalo(sa)k, lazák, oldottak. Ahogy Koizumi is, amikor a hagyományokkal szakítva kigombolt ingben cseveg kedvenc XVI. századi hadúrjáról - írja a San Jose Mercury elemzője.

"Teljesen lenyűgözte a japán választókat. Amit tett, az teljesen idegen a japán kultúrától. Itt nem szokás lemészárolni a barátaidat" - nyilatkozta a Mercurynak Simada Haruo, a tokiói Keio Egyetem közgazdaságtan professzora.

Tosikava Takao politikai elemző szerint Koizumi húzása, a választás témájának reformisták vs. tradicionalisák típusú leegyszerűsítésének igazi vesztese az ellenzék. Azzal, hogy a választást az LDP belharcává alakította Koizumi elérte, hogy a magát korábban reformistaként beállító Japán Demokrata Párt (DPJ) teljesen esélytelenné váljon.

Biztos siker

Okada Kacuja, a DPJ miniszterelnök-jelöltje hiába tett ígéretet az Irakban szolgáló hatszáz japán katona hazahozatalára, hiába ígérte meg, hogy Koizumival ellentétben nem fog koszorúzni a háborús bűnösöknek is emléket állító Hősök templomában, a sajtó észre sem veszi. Ráadásul a DPJ, bár alapvetően pártolja a posta privatizációját, a terv részleteivel nem értett egyet, ezért leszavazta Koizumi javaslatát. Így máris a reform ellenzőiként lehetett megbélyegezni a pártot, mondta a San Jose Mercurynak Jeff Kingston, a tokiói Temple Egyetem Ázsiai tanulmányok központjának vezetője.

A közvélemény-kutatások mindenben Koizumit igazolják. Az LDP 1990 óta először újra abszolút többségbe kerülhet, a felmérések szerint legalább 241 helyet szerez a 480 tagú parlamentben, írja a Reuters.