Gerzson
-3 °C
2 °C

Tetvek és patkányok a parlamentben

2005.07.06. 11:03
Több évszázados hagyománynak vetett véget a brit alsóház házbizottsága. A testület száműzte a parlament mosdóiból a közös fésűket, mivel azok tetveket, de akár AIDS-t is terjeszthetnek. A hagyománytisztelők kurkászással vádolják a házbizottságot.

Kiűznék a tetveket a brit alsóházból. A házbizottság keddi döntésében több évszázados hagyománnyal szakítva száműzte a mosdókban tartott közös fésűket, amikkel a képviselők az ülésterembe lépésük előtt csinosították magukat.

A szabályozás célja a képviselők egészségének védelme. Pár konzervatív képviselőt azonban felháborított a döntés. Ők kurkászással vádolják a házbizottságot.

"Egészésgügyi ámokfutás kezdődött, ez őrület" - háborgott napirend előtt Anthony Steen konzervatív képviselő. "Senki sem tiltotta meg, hogy a képviselők saját fésűjüket használják" - idézte a Sun Michael Martin házelnök válaszát.

A házbizottság liberális-demokrata szóvivője, Nick Harvey szerint a döntést mindhárom párt támogatta. Mint mondta, a közös fésűket nem csak a tetvek, de a vérrel terjedő hepatitisz és az AIDS miatt is betiltották. A bizottság hatástanulmányban vizsgáltatta a tetvek és a betegségek terjedésének a veszélyét, írja a Sun.

A vizsgálat szerint ugyan a közös fésűk csekély kockázatot jelentenek, Harvesy szerint azonban "jobb a túlzott szigor, mint hogy egy apró seb fertőzést okozzon".

Az alsóházban nem csak a tetvek okoznak problémát. A Temze partján álló épületben állandó problémát jelentenek a patkányok. A rágcsálók ellen hosszú évek óta kitartóan harcolnak, írja a Sun.