Valér
4 °C
8 °C

Összeomlott a közel-keleti tűzszünet

2001.10.03. 21:04
Két hetet sem bírt ki a legújabb izraeli-palesztin tűzszünet, miután egy arab rajtaütésre válaszul az izraeli hadsereg behatolt a Gáza-övezetbe, és lerombolt egy rendőrségi épületet. A hétfői harcokban legalább tíz ember meghalt.
Legalább öt palesztin meghalt szerdán egy izraeli támadásban a Gáza-övezet északi részén, jelentették hírügynökségek. Az izraeli hadsereg tankokkal és buldózerekkel hatolt be a palesztin autonóm területre, lerombolva egy rendőrposztot.

Hamasz-támadás egy zsidó telep elleni

Az izraeli biztonsági kabinet azután rendelte el a támadást, hogy palesztin fegyveresek kedd éjjel rajtaütöttek egy zsidó telepen, és megöltek két izraelit. A rajtaütésben a támadók is életüket vesztették. Röviddel később izraeli katonák lelőttek még egy palesztint, és egy másikat megsebesítettek a kolónia közelében. Az arab akcióért a Hamasz vállalta a felelősséget.

Bár Jasszer Arafat palesztin elnök azonnal elítélte a kolónia megtámadását, és a felelősök megbüntetését ígérte, a tűzszünet, amelyről múlt héten egyeztek meg a felek, ismét romokban hever.

Erőszak máshol is

Kedd délután két izraeli nő megsebesült Hebronban, amikor palesztin fegyveresek tüzet nyitottak a Pátriárkák Sírjánál imádkozó zsidókra, ahol az ünnep alkalmából ezrek tartózkodtak. A lobbanékony izraeli-libanoni határon pedig a Hezbollah síita radikális szervezet fegyveresei intéztek aknavetős támadást az izraeli állások ellen. Sebesültekről nem érkeztek jelentések.

Csapás Bush terveire

A Hamasz mindössze órákkal azután hajtotta végre a zsidó telep elleni rajtaütést, hogy George W. Bush amerikai elnök kijelentette: egy palesztin állam megteremtése "mindig is az Egyesült Államok szeme előtt lebegő cél volt", amennyiben Izrael létét tiszteletben tartják. Elemzők szerint Bush - aki egy globális terrorellenes koalíció kialakításán fáradozik - azzal akarja megszerezni a mérsékelt arab államok támogatását, hogy közvetítőként lép fel az izraeli-palesztin konfliktusban.

Palesztin állam: Arafat és az Arab Liga boldog, Izrael óvatos
Jasszer Arafat üdvözölte Bush elnöknek a palesztin állam létrehozásával kapcsolatos álláspontját, és hangsúlyozta, hogy annak megvalósulása békét és stabilitást eredményezne a térségben. A palesztin vezető szerdán közzétett nyilatkozatában köszönetet mondott a washingtoni állásfoglalásért, hangsúlyozva, hogy a palesztin állam létrejötte Jeruzsálem fővárossal az igazságos és a tartós békét jelentené a Közel-Keleten. Amr Musza, az Arab Liga főtitkára Bush nyilatkozatát a jó irányban tett lépésként üdvözölte.

Izraeli részről jóval visszafogottabban reagáltak Bush kijelentésére. Zalman Soval miniszterelnöki tanácsadó szerint annak célja az arab államok bevonása a terrorizmus elleni koalícióba. Egy névtelenséget kérő izraeli politikus az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy Izrael kész egy palesztin állam elfogadására, de kizárólag a palesztinokkal és az arab államokkal kötendő általános békeszerződés keretében.

(MTI)