A NATO-csúcson megállapodott Horvátország és Albánia felvételéről

2008.04.02. 22:10
Görögország megfúrta Macedónia felvételét a NATO-ba, Ukrajna és Grúzia csatlakozását pedig gyaníthatóan Németország lassítja.

A NATO vezetői bukaresti csúcsértekezletükön megállapodtak abban, hogy meghívják a katonai szövetségbe Horvátországot és Albániát, de Görögország kérésére elhalasztották Macedónia meghívását - erősítette meg szerdán Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter.

NATO bukaresti csúcsértekezletének résztvevői nem jutottak egyetértésre sem a két egykori szovjet köztársaság, Ukrajna és Grúzia felvételéről a katonai szövetség tagsági akciótervébe, sem pedig Macedónia felvételéről NATO-ba, közölte szerdán egy névtelenül nyilatkozó NATO-diplomata, aki szerint Macedónia meghívását elhalasztják.

Macedónia ügyében Görögország fenyegetett vétóval. A görögök Macedónia megalakulása minden létező fórumon fúrják az országot, mivel annak neve hasonlít Görögország északi tartományának nevéhez. A görögök szerint Macedónia ezzel burkoltan országuk területi egységét fenyegeti.

Ukrajna és Grúzia ügyében a kiszivárgó hírek szerint Németország makacsolta meg magát, az orosz gázszállításoktól függő ország nem akarja a kelleténél tovább feszíteni a húrt Moszkvával. Oroszország többször is jelezte, hogy a két volt szovjet tagállam felvételét elenséges gesztusként értékelnék.