Olivér
5 °C
8 °C

A NATO-csúcson megállapodott Horvátország és Albánia felvételéről

2008.04.02. 22:10
Görögország megfúrta Macedónia felvételét a NATO-ba, Ukrajna és Grúzia csatlakozását pedig gyaníthatóan Németország lassítja.

A NATO vezetői bukaresti csúcsértekezletükön megállapodtak abban, hogy meghívják a katonai szövetségbe Horvátországot és Albániát, de Görögország kérésére elhalasztották Macedónia meghívását - erősítette meg szerdán Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter.

NATO bukaresti csúcsértekezletének résztvevői nem jutottak egyetértésre sem a két egykori szovjet köztársaság, Ukrajna és Grúzia felvételéről a katonai szövetség tagsági akciótervébe, sem pedig Macedónia felvételéről NATO-ba, közölte szerdán egy névtelenül nyilatkozó NATO-diplomata, aki szerint Macedónia meghívását elhalasztják.

Macedónia ügyében Görögország fenyegetett vétóval. A görögök Macedónia megalakulása minden létező fórumon fúrják az országot, mivel annak neve hasonlít Görögország északi tartományának nevéhez. A görögök szerint Macedónia ezzel burkoltan országuk területi egységét fenyegeti.

Ukrajna és Grúzia ügyében a kiszivárgó hírek szerint Németország makacsolta meg magát, az orosz gázszállításoktól függő ország nem akarja a kelleténél tovább feszíteni a húrt Moszkvával. Oroszország többször is jelezte, hogy a két volt szovjet tagállam felvételét elenséges gesztusként értékelnék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?