Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Atombomba - meglepő esetekre

2002.03.09. 16:09
Atomfegyverek bevetését és taktikai atomtöltetek gyártását magábafoglaló kormányzati tervet jelentetett meg egy amerikai napilap. Meglepő katonai fejlemények, például egy arab-izraeli konfliktus esetén az amerikai hadsereg bevethetné a nukleáris fegyvereit - szól a terv.
Atomfegyverek bevetését is magukba foglaló tervek készítésére szólította fel a védelmi minisztériumot a Bush kormányzat, előre nem látható történések esetére - írja titkosított, Pentagon forrásból származó dokumentumokra hivatkozva a Los Angeles Times. A napilap értesülései szerint a fegyverek bevetését hét ország - Kína, Oroszország, Irak, Észak-Korea, Irán, Líbia és Szíria - esetén tervezi az amerikai kongresszushoz január 8-án benyújtott tervezet.

Georg W. Bush
Ellencsapás biológiai támadásra

A terv kisebb, taktikai atomtöltetek gyártására szólítja fel a hadsereget. Ezeket a kisebb tölteteket így bizonyos harctéri szituációkban is fel lehetne használni. A tervezet kitér az atomfegyverek bevetésének körülményeire is. Eszerint a fegyvereket olyan országok, célpontok ellen vetnék be, melyek "ellenállnak a nem-nukleáris fegyvereknek; előzőleg nukleáris, vegyi vagy biológiai támadást intéztek Amerika ellen", vagy "meglepő katonai fejlemények" esetén.

Arab-izraeli konfliktus esetén bevethetik

A jelentés szerint - írja a Times - a fegyvereket egy arab-izraeli konfliktusban, egy Tajvant ért kínai támadás esetén vagy Észak-Korea Dél-Korea elleni támadásakor is bevethetnék. Szintén bevethetőek lennének a fegyverek egy Izraelt ért iraki támadás esetén is. Azt már korábban is elismerték az illetékesek, hogy részletes terveik voltak egy Oroszország elleni atomcsapásra, azonban ez az első eset, amikor a többi célország listája is nyilvánosságra került - nyilatkozta egy katonai elemző a napilapnak.

Meghaladták a tabut

A jelentés taktikai atomtöltetek gyártására vonatkozó utasításai azt jelezhetik, hogy a Bush-kormányzat szakít az atomfegyverek legfeljebb végveszély esetén való bevetésének tabujával - nyilatkozták a fegyverzetkorlátozás szószólói a Timesnak. Konzervatív elemzők szerint azonban a Pentagonnak minden eshetőségre fel kell készülnie. A tervezet elképzelése a helyes módszer egy hidegháború utáni nukleáris magatartás kidolgozására - nyilatkozta például Jack Spencer, az Örökség Alapítvány védelmi elemzője.

A napilap írása szerint a tervezet egy példánya William Arkin védelmi szakértőnél, a Los Angeles Times egyik szerzőjénél van. A Pentagon nem kívánt reagálni a cikkre.