Atombomba - meglepő esetekre

2002.03.09. 16:09
Atomfegyverek bevetését és taktikai atomtöltetek gyártását magábafoglaló kormányzati tervet jelentetett meg egy amerikai napilap. Meglepő katonai fejlemények, például egy arab-izraeli konfliktus esetén az amerikai hadsereg bevethetné a nukleáris fegyvereit - szól a terv.
Atomfegyverek bevetését is magukba foglaló tervek készítésére szólította fel a védelmi minisztériumot a Bush kormányzat, előre nem látható történések esetére - írja titkosított, Pentagon forrásból származó dokumentumokra hivatkozva a Los Angeles Times. A napilap értesülései szerint a fegyverek bevetését hét ország - Kína, Oroszország, Irak, Észak-Korea, Irán, Líbia és Szíria - esetén tervezi az amerikai kongresszushoz január 8-án benyújtott tervezet.

Georg W. Bush
Ellencsapás biológiai támadásra

A terv kisebb, taktikai atomtöltetek gyártására szólítja fel a hadsereget. Ezeket a kisebb tölteteket így bizonyos harctéri szituációkban is fel lehetne használni. A tervezet kitér az atomfegyverek bevetésének körülményeire is. Eszerint a fegyvereket olyan országok, célpontok ellen vetnék be, melyek "ellenállnak a nem-nukleáris fegyvereknek; előzőleg nukleáris, vegyi vagy biológiai támadást intéztek Amerika ellen", vagy "meglepő katonai fejlemények" esetén.

Arab-izraeli konfliktus esetén bevethetik

A jelentés szerint - írja a Times - a fegyvereket egy arab-izraeli konfliktusban, egy Tajvant ért kínai támadás esetén vagy Észak-Korea Dél-Korea elleni támadásakor is bevethetnék. Szintén bevethetőek lennének a fegyverek egy Izraelt ért iraki támadás esetén is. Azt már korábban is elismerték az illetékesek, hogy részletes terveik voltak egy Oroszország elleni atomcsapásra, azonban ez az első eset, amikor a többi célország listája is nyilvánosságra került - nyilatkozta egy katonai elemző a napilapnak.

Meghaladták a tabut

A jelentés taktikai atomtöltetek gyártására vonatkozó utasításai azt jelezhetik, hogy a Bush-kormányzat szakít az atomfegyverek legfeljebb végveszély esetén való bevetésének tabujával - nyilatkozták a fegyverzetkorlátozás szószólói a Timesnak. Konzervatív elemzők szerint azonban a Pentagonnak minden eshetőségre fel kell készülnie. A tervezet elképzelése a helyes módszer egy hidegháború utáni nukleáris magatartás kidolgozására - nyilatkozta például Jack Spencer, az Örökség Alapítvány védelmi elemzője.

A napilap írása szerint a tervezet egy példánya William Arkin védelmi szakértőnél, a Los Angeles Times egyik szerzőjénél van. A Pentagon nem kívánt reagálni a cikkre.  • Tippek
  • Lakáshitel