Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

A demokraták már atomháborútól tartanak

2004.09.27. 10:37
Az iraki kudarccal Bush növelte egy Egyesült Államok elleni atomcsapás esélyét, véli Edward Kennedy. A demokrata elnökjelölt fő kampányembereként Kennedy az al-Kaida elleni háború kudarcáról beszélt és "nukleáris szeptember 11-el" rémisztgetett.
Bush kormányzása alatt nőtt az Egyesült Államok elleni atomcsapás esélye, jelentette ki Edward Kennedy szenátor, John Kerry demokrata elnökjelölt egyik legközelebbi szövetségese. "Az iraki háború inkább növelte, mint csökkentette a gombafelhők előfordulásának a valószínűségét", mondta hétfői kampánybeszédének vasárnapi főpróbáján.

Kampányharcos

J. F. Kennedy öccse szerint Irakban máig nem sikerült biztosítani a nyugalmat, az ország a terroristák toborzóbázisává vált. Az iraki szerepvállalás gyengítette az al-Kaida elleni fellépést is, így Bush közelebb vitte az amerikaiakat "egy nukleáris 9/11-hez", vélekedett. A demokrata szenátor szerint Irak Bush Vietnamja. Beszédében Kennedy örömét fejezte ki amiatt, hogy a nukleáris konfliktussal fenyegető kubai rakétaválság idején nem Bush volt az Egyesült Államok elnöke.

Kennedy hétfői beszédében tizenhárom pontban kívánja bírálni Bush iraki politikáját. A demokraták egyik vezérszónokaként Kennedy az utóbbi időben naponta támadja Busht, a hétfői beszéde egyértelműen a csütörtökön megrendezésre kerülő első elnökjelölti vitát készíti elő. A legfontosabbnak tartott első vita témája a Bush erősségének számító külpolitika, ahol Kerry először fejtheti ki országos nyilvánosság előtt nemrégiben megszületett legújabb álláspontját az iraki helyzetről.

Frissen megváltozott álláspont

A demokrata jelölt még augusztusban is úgy nyilatkozott, hogy a legfrissebb tények ismeretében is megszavazná a háborút. Szeptemberre azonban kampánystratégiát váltott, és most már "a kezdetektől fogva" ellenzi annak megkezdését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!