Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tony Blair és a négerek

2007.04.12. 08:51
A feketék jól megkülönböztethető kultúrájában gyökerezik a késelésekbe torkoló erőszakhullám Nagy-Britanniában, jelentette ki Tony Blair. A távozása előtt őszíntére váltó kormányfő szerint a problémán nem segít, ha politikailag korrektűl félrenéznek.

Nem a szegénység, hanem egy jól körülírható fekete kultúra áll a szaporodó bandabűnügyek és késelések hátterében, jelentette ki a már a miniszterelnöki búcsőnapjait töltő Tony Blair szerdán. Kijelentése nagy felháborodást váltott ki a fekete közösségben, melynek vezetői ignoranciával vádolták, írja a Guardian.

Még a feketék szerint is

Nagy-Britanniában egyre nagyobb problémát okoz a bandakultúra terjedése és az ezzel párhuzamosan elszaporodó erőszakos bűncselekmények. Blair szerdai beszédében arról szólt, hogy szemellenzősség lenne a problémát a kontextusból kiragadva csupán szociális eredetűnek tekinteni, hiszen az leginkább a fekete közösségeket sújtja, és gyökerei is a fekete közösség létformájában vannak.


"Mikor látjuk be végre, hogy ez a probléma a fekete közösség egy részét érinti, és hagyjuk abba azt, hogy a politikai korrektségre hivatkozva úgy teszünk, mintha a két dolognak nem lenne köze egymáshoz?" - idézett Blair egy fekete lelkipásztort.

Blair – aki, mint mondta, miniszterelnökjsége utolsó napjaiban teljes őszinteségre váltott – szerint az erőszakos bűncselekmények visszaszorítása érdekében mozgósítani kell a fekete közösséget, melynek többsége "decens, jogkövető, és halálra van rémülve a történtek miatt".

Hacsak nem forgatták ki szavaikat

Blair beszéde nagy felháborodást váltott ki a fekete közösségben. Nims Obunge lelkipásztor, a Peace Alliance nevű ernyőszervezet vezetője szerint Blair őt idézte, de kiforgatta szavait. "Úgy tesz, mintha én azt mondtam volna, hogy ezt a feketék csinálják. Pedig én azt mondtam, hogy a fekete közösség sebezhető, és több támogatásra szorul. Kiragadta szavaimat a kontextusból" - háborgott a Guardiannak nyilatkozva.

"A nélkülözés és az elkövetés kéz a kézben jár. Meglep, hogy a miniszterelnök egy szót sem szólt a nélkülözésről" - fogalmazott meg kritikát Blair beszédével kapcsolatban Keith Jarrett, a Fekete Rendőrök Nemzeti Szövetsége vezetője is.

Szigorítanának

Hozzá hasonlóan és Blairrel ellentétben a belügyminisztérium államtitkára, Lady Scotland is szociális problémának nevezte az erőszakos bűncselekmények terjedését parlamenti meghallgatásán. Mint mondta, a fekete elkövetők nagy száma összefügg a feketék aránytalan szegénységével.

Blair bírálói szerint kormányzása során már többször találkoztak a problémával, de a szociális kérdések rendezése helyett a kormány mindig rendőri eszközöket választott. Most is az igazságszolgáltatástól várják a probléma megoldását, a belügyminisztérium például betiltaná a bandatagságot és 21-ről 18 évre csökkentené a korhatárt az illegális fegyvertartási ügyeknél kötelezően kiszabandó ötéves börtönbüntetések esetén.