Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Dagad a nyugat-afrikai menekültválság

2001.02.15. 17:09
Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának vezetője Libéria fővárosában humanitárius ,,folyosók" kialakítását szorgalmazta, amelyeknek köszönhetően a guineai harcok miatt otthonukat elhagyni kényszerülő ezrek biztonságban eljuthatnak egy békésebb helyre.
Dél-Afrikai körutazását megszakítva, a libériai fővárosba, Monroviába utazott Ruud Lubbers ENSZ főtisztviselő, hogy a térség égető menekültügyi problémáira megoldást keressen. Lubbers már korábban is kilátásba helyezett bizonyos szankciókat Libériával szemben, akit Guinea azzal vádol, hogy támadásokat indított a közös határon. A határharcokban százak haltak meg és ezrek vesztették el otthonukat. Lubbers azonban tisztázta: a szankcionálásról az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönt.

Az ENSZ BT már eddig is érvénybe helyezett bizonyos szankciókat az afrikai ország, a sierra leone-i lázadókkal űzött ,,fegyvert gyémántért" akciói miatt. Lubbers kedden a libériai miniszterelnökkel, Charles Taylorral is találkozott, kivel a fegyvertelen menekültáradat kérdéseit igyekeztek tisztázni.

Lubbers: biztos útvonal kell!

Általánosságban Lubbers javaslata egy, a menekültekkel foglalkozó, regionális összefogással létrehozott program volt. Az intézkedéssorozat lényege több, erőszakmentes civil ,,folyosó", menekülő-útvonal kialakítása, melyeket használva a mintegy kétszázezer, otthonától megfosztott guineai szabadon és főképpen biztonságban hagyhatja el a veszélyeztetett övezeteket. Ezeket a folyosókat tervezik használni a humanitárius segélyek biztonságos célba juttatására is.

A szerdán Lubbers tárgyalt a lázadó, Sierra Leone-i Egyesült Forradalmi Front (RUF) vezetőivel a civil folyosók kialakításáról. Gabril Massakoi, a RUF szóvivője elmondta: üdvözlik az elképzelést, de hozzátette, már eddig is ebben a szellemben intézkedtek. A menekültek eddig is áthaladtak a RUF fennhatósága alá eső területeken. Massakoi viszont azzal vádolta a kormányerőket, hogy szisztematikusan lezárják a hozzájuk vezető útvonalakat, megnehezítve így a menekültek szabad távozását, valamint a civil szervezetek segélyeinek célbajutását.

Eddig mintegy kétszázötvenezer menekült hagyta el végleg, minden külső, nemzetközi segítség nélkül azokat a területeket, ahol a guineai kormányerők a RUF csapatai ellen harcol.

A folyosók

A menekültügyi főbiztos két biztonságos útvonal kialakítását szorgalmazza. Az egyik a guineai és Libéria határ Sierra Leonéhez közel eső szakaszán, a helyiek által a ,,papagáj csőrének" nevezett területen vezetne át. Ezen az útvonalon tervezik a menekültek többségét szárazföldön, majd vízen kijuttatni a veszélyeztetett területekről. A másik folyosó a nyugat-guineai Forecariah (ahol már eddig is mintegy húszezer menekült jutott biztonságba) és a sierra leone-i Kambia között húzódik.

Ahmad Tejan Kabbah, Sierra Leone-i elnök javaslata szerint azonban a folyosó egyenesen a RUF által felügyelt területeken vezetne át. A dél-afrikai békefenntartók felügyelnék a folyosót a guineai határig, ahonnan már a RUF ügye lenne a menekültek biztonságának biztosítása.

A felmerülő problémák

A RUF oldaláról elfogadhatatlan, hogy békefenntartók felügyeljék a guineai oldalt, tekintve a terv így őket implicite nagy területek feladására kényszerítené. A lázadók vezetője hétfőn elmondta: addig nem demobilizálják csapataikat, míg Kabbah elnök van hatalmon.

Másik lehetőség lenne az, ha a békefenntartó csapatokat a Sierra Leone-i oldalon vetnék be, a menekültek érdekében. Szakértő ENSZ-tisztviselők szerint azonban ez mindaddig lehetetlen, ameddig több és jobban felszerelt csapatok nem érkeznek. E vélemények szerint az ENSZ-csapatok nem elég erősek ahhoz, hogy lázadók kezén levő területeken vessék be őket.

A határharcok szeptemberi kezdése óta több menekült is panaszkodott a guineai biztonsági erők zaklatásaira. ,,Ahogyan az harcok idején lenni szokott, nagy a civil lakosság ellen elkövetett erőszakos cselekedetek száma. Máris több mint harmincezren tértek haza Guineából és további ezrek állnak sorba hasonló céllal" - mondta el az Indexnek Lorenzo Pasquiali, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának budapesti képviselője.