Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kudarcba fulladt a neonáci menetelés

2008.03.14. 21:00
Mintegy 150 neonáci gyűlt össze, hogy végig masírozzon a szlovákiai Nyitrán, ám a vasútállomáson rekedtek. A kiindulópontról azért nem mozdulhattak, mert a jogszabályok szerint a tüntetés csak akkor startolhat, a főszervező is jelen van. Ám a Nemzeti Ellenállás akcióját vezető ember eltűnt.

Körülbelül 150 neonáci gyűlt össze pénteken délután a nyugat-szlovákiai Nyitrán. Eredetileg egy drogellenes akciónak álcázott meneten és nagygyűlésen vettek volna részt, ám a fő szervező nem jelent meg. A koraesti órákra a csoport szétszéledt.

Mivel a helyi önkormányzat által engedélyezett gyűlés csak a szervező vagy az általa felhatalmazott személy jelenlétében kezdődhet meg, az újfasiszták tervezett menetük kiindulási pontján, a körülbelül 90 ezer lakosú város vasútállomásán rekedtek. A rendőrség figyelte őket, sőt, több személyt ellenőrzött is, begyűjtve néhány fegyverként is használható tárgyat. Az ellentáborba tartozó anarchisták kisebb csoportjai is feltűntek a városban.

Csütörtökön a helyi vásárcsarnok épületén olyan plakát is feltűnt, amely a pénteki akciót propagálta. Rajta - magyar fordításban - a következő szöveg volt olvasható: "Náci meleg parádé. Ne szégyelld magad! Nemzeti Ellenállás, Nyitra". Kiragasztója ismeretlen, de ha elfogják, akár négytől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhető - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Nyitrai Kerületi Rendőr-főkapitányság.

A neonáci Nemzeti Ellenállás Mozgalom helyi csoportja 2005-ben alakult meg Nyitrán, az egyik legerősebb északi szomszédunknál. Szoros kapcsolatokat tart fenn a hasonló nevű cseh szélsőséges szervezettel, amely már több újfasiszta menet szervezője volt Csehországban. Nyitrát a neonácik által leginkább veszélyeztetett szlovákiai városnak tartják, az alternatív, meleg fiatalokat számos támadás érte már, és a városban nagy számban élő magyar egyetemistákat is fenyegetik. 2006. augusztus 25-én Malina Hedvig magyar diáklányt is ebben a városban verte meg két fiatal férfi, mert hallották, hogy magyarul beszél.

Az akciót a nácibarát szlovák bábállam létrejöttének 60. évfordulójára időzítették. A második világháború idején létező állam több mint 70 ezer szlovákiai zsidót küldött haláltáborokba, üldözte a köl9nféle kisebbségeket, de haszonélvezője volt a háborús konjunktúrának. Megítélése ezért megosztja a szlovák társadalmat. Az újfasiszták ezt a rezsimet éltetik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!