Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Obama újra maga mögé utasította McCaint

2008.09.19. 07:29
Sarah Palin alelnökjelöltsége csak a republikánus párt szavazóbázisát lelkesítette fel, többek között ennek tudható be, hogy Barack Obama ismét népszerűbb John McCainnél. A közvélemény-kutatások szerint a demokrata jelölt általában 3-5 százalékkal vert rá riválisára, sőt még a fehér nők körében is többséget szerzett, holott ez a csoport korábban McCain vadászterülete volt.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint visszaszerezte a vezetést Barack Obama, a demokrata párt elnökjelöltje republikánus riválisától, John McCaintől. A The New York Times és a CBS News hírtelevízió felmérésének csütörtökön közölt eredménye szerint Obama 48-43 százalékos arányban vezet republikánus ellenfelével szemben. A Quinnipiac egyetem felmérésében az illinois-i szenátor 4 százalékponttal (49 százalék 45 százalék ellenében) hagyta le ellenfelét. A Gallupnál is Obama előnyét mutatták ki, a választók 48 százaléka támogatja, míg McCaint 44 százalék.

Obama hívei széleskörű kampányt indítottak, hogy a választás szempontjából kulcsfontosságúnak tekintett államokban rábírják az embereket: iratkozzanak fel a választási listákra való feliratkozásra. Például Indiana államban az év eleje óta már több félmillió új választó regisztráltatta magát, míg Nevadában 400 ezerrel gyarapodott a szavazni szándékozók száma 2004-hez képest.

The New York Times és a CBS News felmérése azt is kimutatta, hogy Sarah Palin alelnökjelöltsége csak a republikánus párt szavazóbázisát lelkesítette fel. A megkérdezetteknek mindössze 17 százaléka gondolja úgy, hogy felkészültsége alapján Palin alkalmas alelnöknek. Ugyanakkor 75 százalék szerint McCain pusztán választási megfontolásokból döntött Palin mellett, azt reméli, hogy segíthet neki megnyerni a novemberi elnökválasztást.

McCain ráadásul teret vesztett a fehér nők körében. A pártok elnökjelölő konvenciói előtt a fehér nők 44 százaléka támogatta McCaint, míg ellenfelét 37 százalék. Mostanra viszont Obama már 2 százalékponttal (47 százalék 45 százalék ellenében) előzi meg republikánus vetélytársát a fehér nők körében is. A teljes női szavazóbázisban kényelmes, 54 százalékos többséget élvez Obama McCain 38 százalékával szemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?