Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Obama újra maga mögé utasította McCaint

2008.09.19. 07:29
Sarah Palin alelnökjelöltsége csak a republikánus párt szavazóbázisát lelkesítette fel, többek között ennek tudható be, hogy Barack Obama ismét népszerűbb John McCainnél. A közvélemény-kutatások szerint a demokrata jelölt általában 3-5 százalékkal vert rá riválisára, sőt még a fehér nők körében is többséget szerzett, holott ez a csoport korábban McCain vadászterülete volt.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint visszaszerezte a vezetést Barack Obama, a demokrata párt elnökjelöltje republikánus riválisától, John McCaintől. A The New York Times és a CBS News hírtelevízió felmérésének csütörtökön közölt eredménye szerint Obama 48-43 százalékos arányban vezet republikánus ellenfelével szemben. A Quinnipiac egyetem felmérésében az illinois-i szenátor 4 százalékponttal (49 százalék 45 százalék ellenében) hagyta le ellenfelét. A Gallupnál is Obama előnyét mutatták ki, a választók 48 százaléka támogatja, míg McCaint 44 százalék.

Obama hívei széleskörű kampányt indítottak, hogy a választás szempontjából kulcsfontosságúnak tekintett államokban rábírják az embereket: iratkozzanak fel a választási listákra való feliratkozásra. Például Indiana államban az év eleje óta már több félmillió új választó regisztráltatta magát, míg Nevadában 400 ezerrel gyarapodott a szavazni szándékozók száma 2004-hez képest.

The New York Times és a CBS News felmérése azt is kimutatta, hogy Sarah Palin alelnökjelöltsége csak a republikánus párt szavazóbázisát lelkesítette fel. A megkérdezetteknek mindössze 17 százaléka gondolja úgy, hogy felkészültsége alapján Palin alkalmas alelnöknek. Ugyanakkor 75 százalék szerint McCain pusztán választási megfontolásokból döntött Palin mellett, azt reméli, hogy segíthet neki megnyerni a novemberi elnökválasztást.

McCain ráadásul teret vesztett a fehér nők körében. A pártok elnökjelölő konvenciói előtt a fehér nők 44 százaléka támogatta McCaint, míg ellenfelét 37 százalék. Mostanra viszont Obama már 2 százalékponttal (47 százalék 45 százalék ellenében) előzi meg republikánus vetélytársát a fehér nők körében is. A teljes női szavazóbázisban kényelmes, 54 százalékos többséget élvez Obama McCain 38 százalékával szemben.