Hogy áll a háború?

2003.03.22. 22:02
A szövetségesek észak felé nyomultak és elfoglalták Násziríja városát. Az iraki csapatok Bászrából állítólag Bagdad felé tartanak, hogy oldalba támadják az amerikaiakat. Az amerikai csapatok eddig 1000-1200 foglyot ejtettek - mondta Franks főparancsnok, aki kiejelentette, hogy nem akarnak átvonulni Bászrán. Négy amerikai katona meghalt egy iraki gránáttámadásban, két tengerészgyalogos pedig két kisebb város elfoglalásakor. Nyugati újságírók jelentései szerint az irakiak kőolajjal töltött árkokat gyújtottak fel Bagdadban. Az iraki fővárost szombat este ismét erős légitámadás érte. A világ nagyvárosait a háború ellen tűntető tömegek lepték el.
A szövetségesek szombaton tovább nyomultak észak felé, miután elfoglalták Násziríja városát, és előőrseik már akár hétfőn Bagdad alá érhetnek, ha nem ütköznek számottevő ellenállásába.

Az iraki erők állítólag föld-föld rakétákat szállítanak új állásokba. A New York Times internetes kiadásának a kuvaiti Camp Doha táborból keltezett jelentése szerint iraki ütegek Bászra térségébol északnak haladnak, hogy a Bagdad felé nyomuló amerikai csapatok jobb szárnyát tűz alá vehessék.

Kattintson a nagyításhoz! Megszólalt a főparancsnok

Az offenzíva sokkoló erejű, meglepetésszerű és rugalmas lesz, de még lehetnek nehéz pillanatok és napok - jelentette ki szombaton a katari amerikai parancsnoki-vezetési központban Tommy Franks tábornok, az Irak elleni hadműveleteket vezető amerikai parancsnok. A tábornok a háború kezdete óta először tartott tájékoztatót a másfél millió dollár költséggel kiépített sajtóközpontban. Különösen sikeresnek mondta Bagdad éjszakai bombázását.

Franks szerint a szövetséges erők tartják magukat saját ütemtervükhöz. Franks közölte, hogy eddig 1000-1200 iraki foglyot ejtettek.

A tábornok bejelentette, hogy az amerikai-brit erők nem akarnak átvonulni Bászrán. Együtt akarnak működni a bászrai lakossággal, nem pedig konfrontációba bonyolódni. Nem volt hajlandó közölni, a szövetséges erők átvették-e az ellenőrzést a dél-iraki nagyváros felett.

"Umm-Kaszrban nem üdvözölték őket tömegek"

Chris Vernon brit katonai szóvivő Bászráról szólva úgy fogalmazott, hogy el akarják kerülni az olyan utcai harcokat, amilyenek Umm-Kaszrban dúltak. A kikötő fontossága miatt Umm-Kaszr városát mindenképpen el kellett foglalni. A CNN amerikai katonákat idézett, akik szerint Umm-Kaszrban nem üdvözölték őket tömegek.

Szombaton négy amerikai katona életét vesztette: terepjárójukat gránát találta el. Két másik tengerészgyalogos Umm-Kaszr és Safvan városok elfoglalásakor vesztette életét.

Az amerikai kormány szombaton úgy döntött, hogy a Perzsa-öbölbe irányítja át azokat a szállítóhajókat, amelyek a 4. gyalogos hadosztály hadfelszerelésével a török partok előtt várakoztak. A hadosztály katonáit a texasi Fort Hoodból most valószínűleg Kuvaitba vezénylik a török bázisok helyett.

Huszein elégedett

Szaddám Huszein elégedettségének adott hangot az iraki hadsereg, a Baasz Párt tagjai és az iraki törzsek teljesítményével és helytállásával kapcsolatban - jelentette az iraki tv, anélkül hogy képeket mutatott volna a hírben említett magas szintű tanácskozásról.

Az irakiak szombaton Bagdad több pontján és a város környékén kőolajjal töltött árkokat gyújtottak fel, aminek következtében hatalmas füstfelhők borították el az eget. Délután öt nagy erejű robbanás rázta meg Bagdad környékét, de a belvárosban semmi jel nem utalt pánikra. Bagdadot a szombat esti órákban ismét erőteljes légitámadás érte.

Három katapult

A BBC tv-csatorna korábban két, egymástól független szemtanút idézve egy iraki főváros elleni légitámadásban részt vevő harci gép lelövéséről számolt be. A szemtanúk három ejtőernyőt láttak Bagdad felett kinyílni, az amerikai központi parancsnokságnak azonban "nincs tudomása" az esetről.

Az Irak elleni háború kezdetével véget ért a Northern Watch akció, amelynek keretében török területről induló amerikai és brit repülőgépek járőröztek az Észak-Irakban létesített repüléstilalmi övezet fölött. Az akció befejezéséről szóló hírt röviddel az ankarai bejelentés után a washingtoni védelmi minisztériumban is megerősítették. "Amint megkezdődtek a harcok, azok váltották fel a Northern Watch akciót" - mondta a Pentagonban David Lapan szóvivő.

Három repülőgépről indított amerikai rakéta Irán délnyugati részén csapódott be az iráni hírügynökség jelentése szerint. Az egyik rakéta még pénteken egy kőolajfinomító raktárát érte a Bászrától ötven kilométerre lévő Abadan városában. Az IRNA arról is beszámolt, hogy amerikai és brit gépek megsértették az ország légterét. Philip Rieker, a külügyminisztérium helyettes szóvivője elmondta: svájci közvetítéssel - immár másodjára - arról tájékoztatják Iránt, hogy a panaszokat komolyan veszik és kivizsgálják az ügyet.

Chirac beszól

Jacques Chirac nem fogad el semmilyen ENSZ határozatot a háború utáni Irak amerikai és angol ellenőrzéséről. A francia elnök a brüsszeli EU-csúcsot követően nyilatkozott, és kijelentette, hogy az USA és Nagy-Britania Irakkal kapcsolatban kivonta magát a nemzetközi jog hatály alól. Chirac Brüsszelben külön tárgyalt Tony Blair brit miniszterelnökkel. Az EU-csúcson élesen támadta az Egyesült Államok és Nagy-Británia háborús politikáját Franciaország mellett Németország, és Belgium is, támogatásáról biztosított ugyanakkor Busht és Blairt Spanyolország, Olaszország, Portugália, Hollandia és Dánia.

New Yorkban szombaton százezres tömeg vonult fel, tiltakozásul az iraki háború ellen. A tüntetők egy része összecsapott a rendőrökkel. Háború-ellenes megmozdulások voltak más amerikai városokban is, és tüntettek a világ szinte valamennyi országában.  • Hírek
  • Árfolyam