Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Összefoglalónk: Bush elítéli az arabellenes atrocitásokat

2001.09.18. 07:08
Az Egyesült Államok elnöke hétfőn ellátogatott egy washingtoni mecsetbe, és elítélte az arab külsejű amerikaiak elleni támadásokat. Egyiptom ellenzi a katonai akciót, az ENSZ menekültügyi főbiztosa pedig Afganisztán bombázásának humanitárius következményeire figyelmezteti az amerikaiakat. Eközben az amerikai vezetés azonban intenzíven dolgozik a terroristaellenes koalíció összekovácsolásán, a légitársaságok pedig 24 milliárd dolláros kormánytámogatást kérnek a biztonság szigorítására.
George Bush amerikai elnök hétfőn ellátogatott a washingtoni iszlám központba, amely mecsetként és muszlim közösségi házként is szolgál. Arról biztosította vendéglátóit, hogy szilárd meggyőződése: "a terror nem lehet az iszlám hit valós tükröződése", és igaztalan minden megbélyegzés, illetve támadás, ami ezekben a napokban - a múlt keddi terrorista merényletek nyomán - az Egyesült Államokban élő muzulmánokat éri.

Az atrocitások mecsetek megrongálásától "arab kinézetű" egyének bántalmazásán át egészen két olyan halálesetig terjednek, amelyek vonatkozásában feltételezhető, hogy rasszista motivációjú emberölés történt - közölte hétfőn az FBI, a Szövetségi Nyomozó Iroda. Az utóbbi két esetben egy pakisztáni származású boltost, illetve egy szikh férfit gyilkoltak meg.

Egyiptom ellenzi a katonai akciót

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök hétfőn, Larry Kingnek, a CNN neves riporterének adott nyilatkozatában úgy vélekedett: ma még korai lenne a nemzetközi terrorizmus elleni koalícióról beszélni, és az Egyesült Államok helyesen tenné, ha kétszer is meggondolná, mielőtt katonai akcióba fog, és ártatlan embereket öl meg. Ez ugyanis Mubarak szerint elkerülhetetlen lenne, ha az amerikaiak Afganisztánban Oszama bin Laden nyomába erednek. "Keményen kell dolgozni, nem szabad sietni, el kell kerülni a következtetések túl korai levonását, amikor még nincs megdönthetetlen bizonyíték arra, hogy ki követte el (a terrorcselekményeket)" - mondta az egyiptomi elnök.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa humanitárius tragédiától tart

Bizonyos értelemben hasonló nézeteket hangoztatott Ruud Lubbers, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, aki kedden New Yorkból Washingtonba utazik, és találkozik az amerikai külügyminisztérium illetékeseivel. Előzetes közlése szerint arra akarja kérni az amerikaiakat, hogy gondosan mérlegeljék bármifajta Afganisztán elleni katonai akció várható humanitárius következményeit. Az afgánok milliói már eddig is éheztek és fedél nélkül voltak, s az amerikai támadások további tömegeket sújthatnak - mondta Lubbers.

Az amerikai vezetés azonban intenzíven dolgozik a terroristaellenes koalíció összekovácsolásán. Kedden Jacques Chirac francia elnök, szerdán Joschka Fischer német külügyminiszter, csütörtökön Tony Blair brit miniszterelnök lesz Washington vendége.

Ari Fleischer fehér házi szóvivő újságírói kérdésre nem volt hajlandó megerősíteni, hogy az afganisztáni táliboknak Oszama bin Laden 72 órán belüli kiadására megszabott, a pakisztáni katonai hírszerzés vezetői által hétfőn Kandahárban közölt ultimátum valójában Washington ultimátuma lenne.

A CNN hírtelevízió által megszólaltatott szakértők szerint ha valaki egyáltalán rábírhatja a tálibokat a véres terrorcselekedetek sorozatának ihletésével és ösztönzésével amerikai részről vádolt Oszama bin Laden kiadására, az a pakisztáni katonai hírszerzés, amely annak idején a tálibokat "szakmailag" felkészítette. Pakisztáni illetékesek azonban azt hangsúlyozzák: téved, aki azt hiszi róluk, hogy nagy befolyásuk van a tálibokra.

Bin Laden ölette meg a tálibellenes vezetőt?

Amerikai nemzetbiztonsági illetékesek - akik kilétüket nem kívánják felfedni - úgy vélekednek, hogy Oszama bin Laden emberei végezhettek a közelmúltban Ahmed Sah Maszud hadúrral, az Afganisztán északi részén tevékenykedő, tálibellenes afgán harcosok vezetőjével. E vélekedés szerint Oszama bin Laden lényegében Maszud meggyilkolásának a megszervezésével igyekezett előre szívességet tenni a táliboknak, mert tudatában volt annak, hogy az amerikai merényletek nyomán létfontosságú kérdés lesz számára, továbbra is számíthat-e a tálibok jóindulatára, az általuk neki nyújtott menedékre.

Pénzt kérnek a légitársaságok

Az amerikai kongresszus vezetői eközben hétfőn a polgári légiközlekedési iparág olyan kéréseit tanulmányozták, amelyek mintegy 24 milliárd dollár összértékben fogalmaztak meg támogatási igényeket a szövetségi költségvetéssel szemben arra az esetre, ha végre akarják hajtani a szükséges biztonságnövelő beruházásokat.

A légitársaságok vezetői kedden találkoznak Norman Mineta közlekedési miniszterrel és Lawrence Lindsey fehér házi gazdasági tanácsadóval, a finanszírozási kérdések megvitatása végett. Bush hétfőn utasította munkatársait, dolgozzanak ki átfogó reformcsomagot a polgári légiszállítás számára.