Konrád
8 °C
26 °C

Japán az amerikai katona átadását követeli

2001.07.05. 10:58
Japán egyre hangosabban követeli annak az amerikai katonának a kiadatását, aki állítólag megerőszakolt egy japán nőt Okinava szigetén. A szigeten az amerikaiak a világháború óta állomásoznak, és a helyi japán lakosság egyre kevésbé tolerálja őket. Hasonló eset többször is előfordult, és ezúttal kezd komoly diplomáciai dimenziókat ölteni; felemelte szavát a japán kormányfő is.
Japán ismét arra kérte az Egyesült Államokat, hogy adja át azt az amerikai katonát, akit egy japán nő megerőszakolásával gyanúsítanak. Felemelte szavát Koidzumi japán kormányfő is, Nakatani védelmi miniszter pedig azt mondta, hogy a további késlekedés a helyzet súlyosbodásához vezethet.

Washington egyelőre húzódozik

Washington azonban értésre adta, hogy még nem hozott döntést az Okinava szigeten állomásozó amerikai csapatoknál szolgáló őrmester sorsáról. A sziget japán hatóságai letartóztatási parancsot adtak ki az őrmester ellen, de az amerikaiak ezzel nem kötelesek együttműködni. Colin Powell amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetésben tudatta japán kollégájával, Makiko Tanakával, hogy a döntés meghozatalában George W. Bush amerikai elnök is részt fog venni.

Az amerikai őrmester tagad

Timothy Woodlandet egy húszas éveiben járó japán nő vádolta meg azzal, hogy a múlt héten megerőszakolta. A 24 éves őrmestert- aki elismerte ugyan, hogy szexuális kapcsolatot létesített a fiatal lánnyal, de szerinte ez kölcsönös egyetértéssel történt - jelenleg egy helyi amerikai börtönben őrzik.

Az okinavaiak unják az amerikai katonákat

Az ügy az utóbbi napokban már politikai és diplomáciai dimenziót öltött Japánban, miután Okinava szigetén újabb Amerika-ellenes láz söpört végig. A helyi amerikai támaszpontokon 48 ezer katona állomásozik, közülük 25 ezer Okinaván. A sziget lakossága mindig is ellenségesen viszonyult jelenlétükhöz, és ezt a hangulatot csak tovább fűtötte, hogy az utóbbi években többször is előfordult, hogy amerikaiak japán nőket erőszakoltak meg.

Elképzelhető, hogy Japán új miniszterelnöke - aki elődeinél hajlamosabb a nacionalista kártya kijátszására - markánsabban fogja követelni az amerikai katona kiadatását, mint a megelőző japán adminisztrációk.