Gizella
9 °C
14 °C

Ok nélkül végezték ki a brazil villanyszerelőt

2005.08.17. 13:03
Mindenben ellentmond a rendőrség állításainak a sikertelen londoni merényletsorozat másnapján szitává lőtt brazil villanyszerelő halála ügyében indított vizsgálat. A független nyomozás adatai szerint de Menezes nem menekült a Scotland Yard elől, nem viselt olyan kabátot, ami bombát rejthetett volna, ráadásul egy rendőr már éppen igazoltatta, amikor egy nyomozó közvetlen közelről, nyolc golyóval kivégezte.

Ellentmond a rendőrség állításainak a július 22-én a stockwelli metróállomáson agyonlőtt brazil villanyszerelő, Jean Charles de Menezes halála ügyében indított független vizsgálat, jelentette a BBC. Menezesbe egy nappal a sikertelen londoni terrortámadások után, a merénylők utáni hajszában közvetlen közelről ürített bele egy teljes tárnyi golyót egy civilruhás nyomozó.

A rendőrség akkori közlése szerint Menezes gyanúsan viselkedett, a rendőrök felszólítására futásnak eredt és átugrott egy jegykezelő automatán. Ráadásul Menezes a rendőrök szerint tömött télikabátot viselt, amiből arra következtettek, hogy bombát viselhet a testére erősítve.

A Rendőrségi Panaszokat Vizsgáló Független Bizottság (IPCC) kiszivárgott nyomozati anyagai azonban ellentmondanak a rendőrök állításainak. Az ITV birtokába került dokumentumok szerint de Menezes egyrészt egy sima farmerdzsekit viselt, lekezelte a jegyét, és nem menekült a rendőrök elől, csak akkor kezdett futni, amikor látta, hogy metrószerelvénye befutott.

Ráadásul de Menezest éppen egy önkéntes rendőr igazoltatta, amikor egy odaérő rendőrnyomozó közvetlen közelről, nyolc lövéssel gyakorlatilag kivégezte.

A BBC megkeresésére az IPCC nem kommentálta a kiszivárgott értesüléseket. "Az IPCC nem kíván részleteket közölni a vizsgálat során feltártakról, amíg nem sikerül teljesen felderíteni a történteket" - áll a hírcsatornához eljuttatott közleményükben.

John O'Connor, a rendőrség különleges kommandójának egykori parancsnoka szerint a kiszivárgott értesülések, amennyiben igaznak bizonyulnak, komoly következményekkel járhatnak. O'Connor szerint az eset "nagy szégyen", Sir Ian Blair rendőrfőkapitány székébe kerülhet. O'Connor szerint nehéz lenne a felelősséget a de Menezest kivégző rendőrre hárítani, mivel a nyomozó abban a tudatban cselekedett, hogy az üldözött férfit egyértelműen a robbantások egyik gyanúsítottjaként azonosították.