Árpád
-2 °C
4 °C

Ok nélkül végezték ki a brazil villanyszerelőt

2005.08.17. 13:03
Mindenben ellentmond a rendőrség állításainak a sikertelen londoni merényletsorozat másnapján szitává lőtt brazil villanyszerelő halála ügyében indított vizsgálat. A független nyomozás adatai szerint de Menezes nem menekült a Scotland Yard elől, nem viselt olyan kabátot, ami bombát rejthetett volna, ráadásul egy rendőr már éppen igazoltatta, amikor egy nyomozó közvetlen közelről, nyolc golyóval kivégezte.

Ellentmond a rendőrség állításainak a július 22-én a stockwelli metróállomáson agyonlőtt brazil villanyszerelő, Jean Charles de Menezes halála ügyében indított független vizsgálat, jelentette a BBC. Menezesbe egy nappal a sikertelen londoni terrortámadások után, a merénylők utáni hajszában közvetlen közelről ürített bele egy teljes tárnyi golyót egy civilruhás nyomozó.

A rendőrség akkori közlése szerint Menezes gyanúsan viselkedett, a rendőrök felszólítására futásnak eredt és átugrott egy jegykezelő automatán. Ráadásul Menezes a rendőrök szerint tömött télikabátot viselt, amiből arra következtettek, hogy bombát viselhet a testére erősítve.

A Rendőrségi Panaszokat Vizsgáló Független Bizottság (IPCC) kiszivárgott nyomozati anyagai azonban ellentmondanak a rendőrök állításainak. Az ITV birtokába került dokumentumok szerint de Menezes egyrészt egy sima farmerdzsekit viselt, lekezelte a jegyét, és nem menekült a rendőrök elől, csak akkor kezdett futni, amikor látta, hogy metrószerelvénye befutott.

Ráadásul de Menezest éppen egy önkéntes rendőr igazoltatta, amikor egy odaérő rendőrnyomozó közvetlen közelről, nyolc lövéssel gyakorlatilag kivégezte.

A BBC megkeresésére az IPCC nem kommentálta a kiszivárgott értesüléseket. "Az IPCC nem kíván részleteket közölni a vizsgálat során feltártakról, amíg nem sikerül teljesen felderíteni a történteket" - áll a hírcsatornához eljuttatott közleményükben.

John O'Connor, a rendőrség különleges kommandójának egykori parancsnoka szerint a kiszivárgott értesülések, amennyiben igaznak bizonyulnak, komoly következményekkel járhatnak. O'Connor szerint az eset "nagy szégyen", Sir Ian Blair rendőrfőkapitány székébe kerülhet. O'Connor szerint nehéz lenne a felelősséget a de Menezest kivégző rendőrre hárítani, mivel a nyomozó abban a tudatban cselekedett, hogy az üldözött férfit egyértelműen a robbantások egyik gyanúsítottjaként azonosították.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?