Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Oláhozás miatt 'verték meg' a magyar bicikliseket

2006.09.08. 12:54
Pomlényi János romániai magyar ember volt az egyik érsemlyéni "magyarverő", aki állítólag azért vált dühössé, mert a magyarországi kerékpárosok "leoláhozták" - derül ki az Új Magyar Szó (ÚMSZ) pénteki számából.

A bukaresti napilap riportere maga kereste fel Érmihályfalván a magyar Pomlényi Jánost, és beszélt az egyik "tettestárssal" is, a román Ioan Florin Lengyellel, aki egyébként majdnem tökéletes magyarsággal beszél.

Pomlényi szavai szerint az érmelléki kisvárosból indult hazafelé múlt szombaton kora délután az a két kerékpáros, akiket megvertek állítólag azért, mert magyarok. Pomlényi a határ felé vezető út melletti dinnyeföldjén tartózkodott, és ismerősök jöttek hozzá gyümölcsért. Az úton megjelent a két biciklis, már messziről kiabáltak, káromkodtak, szidták a román utakat és az illetők oláh anyját.

Nem ütötte meg őket, mert akkor nem tudtak volna hazamenni

"Még először azt hittem, ismerjük valahonnan egymást, azért kiabálnak oda nekem a dinnyeföldre. Mondtam is a fiúknak, üljünk be egy autóba, s menjünk, nézzük meg, kik azok. Aztán mikor utolértük őket, megálltunk, s megkérdeztem, hogy mi a problémájuk. Erre a válasz ismét oláhozás, anyázás volt" - meséli Pomlényi.

"Nem ütöttem meg egyiket sem, akkor nem tudtak volna hazamenni Debrecenbe, az biztos. Csak meglöktem mindkettőt egyszerre, mire átestek a biciklijükön, egyikük az árokba" - folytatja a történetet.

Az incidens után pár perccel Lengyelt hívták a vámhoz, korábban ugyanis ő vezetett. A kerékpárosok elmondták, hogy (a román nemzetiségű) Lengyel semmit nem csinált, ő nem vett részt a dulakodásban, csak vezetett. Pomlényi szerint a két magyar előre megfontolt szándékkal szidta a románokat, hogy kiprovokáljanak egy, a Szlovákiában történtekhez hasonló esetet. Erre utal, hogy a kerékpárosok még haza sem értek Debrecenbe, amikor a Duna Televízió már közvetítette az incidenst, természetesen úgy, hogy románok vertek magyarokat csak azért, mert magyarok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!