Krisztina
18 °C
24 °C

Olajcsempészhajókat fogtak el Irakban

2003.10.18. 21:44
A szövetséges erők 47 hajót lefoglaltak, és több mint 80 embert őrizetbe vettek kiterjedt razziájuk során, amely arra volt hivatott, hogy véget vessen az iraki olajcsempészetnek.
"Az utóbbi néhány napban 24 vitorlás dereglyét, 15 bárkát, 8 kisebb tartályhajót és 10 szivattyút koboztak el a szövetséges erők, és nyolcvannál is több embert elfogtak" - jelentette be szombaton Bagdadban George Kivo alezredes, és hozzátette: a csempészet elleni harc a következő 24-48 órán belül várhatóan felerősödik.

A nagyszabású akciót Irak délkeleti részén hajtotta végre mintegy 2000 amerikai és brit katona irakiak segítségével.

A déli országrészt megszállva tartó brit katonai hatóságok szerint az utóbbi pár hónap alatt több millió nyersolajat csempésztek ki Irakból. Szövetségi tisztségviselők jelezték: néhány hónapba telik, amíg felül tudnak kerekedni az olajcsempészeten, amely a megbuktatott bagdadi rezsim áldásával már több mint 10 éve kezdődött az akkoriban ENSZ-szankciókkal sújtott arab országban - írta az AFP francia hírügynökség.

Irak északi részén átmeneti szombati megnyitása után le kellett zárni a törökországi Ceyhanig elnyúló olajvezetéket, mert több lyukat fedeztek fel rajta. Az Anadolu Ajansi török hírügynökség arról számolt be, hogy a Kirkukból induló olajvezetéket ismét szabotázsakcióban rongálták meg.