Béla
12 °C
27 °C

Iraki túszejtők kivégeztek egy olasz férfit

2004.04.15. 06:55
Franco Frattini olasz külügyminiszter csütörtök hajnalban közölte: meggyilkolták az Irakban túszul ejtett négy olasz állampolgár egyikét. Frattini a közszolgálati televízióban elmondta, hogy Olaszország katari nagykövete látta az al-Dzsazíra arab hírtelevízió birtokában lévő filmfelvételt, és az olasz kormánynak küldött jelentésében megerősítette, hogy Fabrizio Quattrocchit meggyilkolták.
Silvio Berlusconi kormányfő közölte: az olasz túsz meggyilkolása nem befolyásolja Olaszországnak a béke érdekében Irakban kifejtett erőfeszítéseit.

Megtesznek minden lehetetlent

Fabrizio Quattrocchi
"Elpusztítottak egy emberéletet, de nem törték szét értékeinket és a békére irányuló erőfeszítéseinket" - áll a kormányfőnek a RAI közszolgálati televízióban csütörtök hajnalban felolvasott közleményében.

Az olasz kormányfő Gianni Castellaneta nagykövetet Irakba küldte, hogy közreműködjön az életben maradt túszok kiszabadításában. Franco Frattini ígéretet tett, hogy kormánya minden "lehetségest és lehetetlent" megtesz a három túsz kiszabadítása érdekében.

A katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió szerda este jelentette, hogy elrablóik meggyilkolták a túszul ejtett négy olasz állampolgár egyikét. A hírtelevízió közölte: a gyilkosságról videofelvétel van a birtokukban, de azt nem kívánják adásban bemutatni.

Az emberrablók bejelentették: a többi túszt is kivégzik, ha nem tesznek eleget követeléseiknek, és nem vonják ki Irakból az olasz csapatokat.

Horrorfilm

A La 7 olasz televíziós csatorna érdeklődésére az al-Dzsazíra egyik vezetője elmondta, hogy a videofelvételen a négy túsz ülve látható, miközben valakik sírt ásnak. Ezután az egyik túszt kiválasztották és pisztollyal tarkón lőtték.

Maurizio Agliana, Umberto Cupertino, Salvatore Stefio, Fabrizio Quattrocchi

A négy olasz állampolgár egy amerikai biztonsági cégnek dolgozott Irakban és hétfőn veszett nyomuk. Elrablóik - az eddig ismeretlen, magát al-Kátiba al-Hadrának (Zöld Zászlóalj) nevező csoport - az al-Dzsazíra hírtelevízióban kedden sugárzott videofelvételen az olasz csapatok kivonását követelték.

Irakban mintegy 3000 olasz katona teljesít szolgálatot a szövetséges erők kötelékében. Fabrizio Quattrocchi 35 éves volt, eredeti foglalkozása pék, genovai lakos.