Emőke
-4 °C
9 °C

Sokkolta Olaszországot az Irakban elrabolt tudósító kivégzése

2004.08.27. 09:54
Valósággal sokkolta az olasz közvéleményt az Irakban elrabolt Enzo Baldoni újságíró kivégzése, a politikusok egybehangzóan embertelen, barbár cselekedetként ítélték el a gyilkosságot, s az áldozatért és családjáért II. János Pál pápa is imádkozott péntek reggeli imádsága során Castel Gandolfo-i nyári rezidenciáján.
A római sajtó beszámolói szerint a nyolc nappal ezelőtt elrabolt olasz szabadúszó újságírót az Iraki Iszlám Hadsereg elnevezésű csoport fegyveresei rövid dulakodás után fejbe lőtték, miután Itália nem tett eleget a terroristák 48 órás ultimátumának, nem döntött az Irakban állomásozó csaknem háromezer katonájának és csendőrének kivonásáról. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízióhoz juttatták el a kivégzésről készült videót, de az a kegyetlen jelenetek miatt nem került adásba. Az olasz ügyészség máris kérte a felvételeket a gyilkosság ügyében indított nyomozásához.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő péntekre virradóra nyilatkozatban ítélte el a barbár gyilkosságot, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus elleni harcot következetesen folytatják, s nincs változás Róma iraki politikájában. Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő az 56 éves Baldoni családját hívta fel, részvétéről biztosítva az újságíró özvegyét, két gyermekét, szüleit és testvéreit.

Az olasz elnök szerint Baldonit egész Olaszország gyászolja. A törvényhozás két házának elnökei is nyilatkozatban ítélték el a bestiális kivégzést. Marcello Pera, a szenátus elnöke azt emelte ki, hogy "Enzo Baldoni olasz újságíró meggyilkolása újabb epizódja a fanatikus terrorizmus által a civilizáció értékei ellen indított háborúnak".

A pénteki olasz lapok első oldalas szalagcímekben számolnak be az olasz újságíró lemészárlásáról, emlékeztetve arra is, hogy Irakban előzőleg már meggyilkoltak egy olasz túszt: a biztonsági emberként dolgozó Fabrizio Quattrocchi három társával együtt húsvétkor rabolták el, s április 14-én gyilkolták meg a terroristák. Novemberben a dél-iraki Násziríjában pedig 19 olasz csendőr és katona esett áldozatul egy öngyilkos merényletnek. A La Repubblica emlékeztet arra, hogy az olasz tudósító kivégzését megelőzően Irakban eddig 11 túszt gyilkoltak meg a terroristák, 56 elrabolt embernek sikerült szabadulnia - csak 2004-ben 12 újságírót raboltak el az iraki szélsőséges csoportok.

A liberális olasz napilap titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Baldoni elrablása és kivégzése a nedzsefi válsággal hozható összefüggésbe, s a terroristák célja a barbár cselekedettel nyilvánvalóan az olasz közvélemény sokkolása volt.