Árpád
-2 °C
4 °C

Az elputyinosodástól tart az olasz ellenzék

2008.09.28. 13:46
Az olasz kormány túl sokat enged meg magának, ezért félő, hogy az országban a tekintélyelvű Putyin-modell valósulhat meg, véli az ellenzéki Demokrata Párt vezetője.

Ha nem reagál kellőképpen az olasz társadalom, az a veszély fenyegeti az országot, hogy megvalósul a tekintélyelvű "Putyin-modell" és ez a tendencia, a demokrácia kiürülése az egész Nyugatra nézve veszélyes, jelentette ki Walter Veltroni, az ellenzéki Demokrata Párt vezetője a Corriere della Serának adott interjújában.

A volt római főpolgármester e veszély jeleit látja abban, hogy Silvio Berlusconi kormányfő egyszerűen nem vesz tudomást az ellenzékről, vezetőit sértegeti, "alvajáróknak", "csődtömegnek" nevezi őket, a parlamentet úgy kezeli, mint időpazarlást. Veltroni elismerte, hogy az olasz törvényhozás munkája lassú és körülményes, de ennek orvoslása szerinte az egykamarás parlament bevezetése és a képviselők számának a felére csökkentése, nem pedig a vita megakadályozása.

Nincs más hátra, mint tüntetni

Úgy látja, hogy a jelenlegi jobboldali kormány újra akarja értékelni az olasz fasizmust, továbbá ellenőrzése alá vonná a sajtót és csak a neki tetsző lapok részesülnének állami támogatásban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy erősödik a rasszizmus, és a kormány "ellenségnek" állítja be a bevándorlókat. "Mindezek olyan légkört hoztak Olaszországban, amelyben úgy tűnik, hogy a kormány mindent megengedhet magának" - mondta a baloldali politikus.

Veltroni ugyanakkor hangsúlyozta: a baloldal, a Demokrata Párt kezd magához térni és ez már meglátszik a közvélemény-kutatásokban is. A PD vezetője szerint fontos mérföldkő lesz az október közepére tervezett nagyszabású megmozdulás, amelyen a kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakoznak. "A kormány semmibe veszi a szegénységet, nem törődik az árakkal és a bérekkel, pénzeket tüntet el. A jobboldal megfizeti kulturális zűrzavarát, hogy hirtelen Reagantől Zsivkovhoz pártolt állt, a deregulációtól a mindenható államhoz", vélekedik Veltroni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?