Vilhelmina
11 °C
28 °C

Az elputyinosodástól tart az olasz ellenzék

2008.09.28. 13:46
Az olasz kormány túl sokat enged meg magának, ezért félő, hogy az országban a tekintélyelvű Putyin-modell valósulhat meg, véli az ellenzéki Demokrata Párt vezetője.

Ha nem reagál kellőképpen az olasz társadalom, az a veszély fenyegeti az országot, hogy megvalósul a tekintélyelvű "Putyin-modell" és ez a tendencia, a demokrácia kiürülése az egész Nyugatra nézve veszélyes, jelentette ki Walter Veltroni, az ellenzéki Demokrata Párt vezetője a Corriere della Serának adott interjújában.

A volt római főpolgármester e veszély jeleit látja abban, hogy Silvio Berlusconi kormányfő egyszerűen nem vesz tudomást az ellenzékről, vezetőit sértegeti, "alvajáróknak", "csődtömegnek" nevezi őket, a parlamentet úgy kezeli, mint időpazarlást. Veltroni elismerte, hogy az olasz törvényhozás munkája lassú és körülményes, de ennek orvoslása szerinte az egykamarás parlament bevezetése és a képviselők számának a felére csökkentése, nem pedig a vita megakadályozása.

Nincs más hátra, mint tüntetni

Úgy látja, hogy a jelenlegi jobboldali kormány újra akarja értékelni az olasz fasizmust, továbbá ellenőrzése alá vonná a sajtót és csak a neki tetsző lapok részesülnének állami támogatásban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy erősödik a rasszizmus, és a kormány "ellenségnek" állítja be a bevándorlókat. "Mindezek olyan légkört hoztak Olaszországban, amelyben úgy tűnik, hogy a kormány mindent megengedhet magának" - mondta a baloldali politikus.

Veltroni ugyanakkor hangsúlyozta: a baloldal, a Demokrata Párt kezd magához térni és ez már meglátszik a közvélemény-kutatásokban is. A PD vezetője szerint fontos mérföldkő lesz az október közepére tervezett nagyszabású megmozdulás, amelyen a kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakoznak. "A kormány semmibe veszi a szegénységet, nem törődik az árakkal és a bérekkel, pénzeket tüntet el. A jobboldal megfizeti kulturális zűrzavarát, hogy hirtelen Reagantől Zsivkovhoz pártolt állt, a deregulációtól a mindenható államhoz", vélekedik Veltroni.