Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Bush nem fogadja Orbánt

2002.02.08. 15:33
Elkészült Orbán Viktor amerikai villámlátogatásának programja. A Népszabadság úgy értesült, hogy a miniszterelnök útja csak Bostonra korlátozódik. Orbán a korábbi tervekkel ellentétben nem találkozik majd George W. Bush amerikai elnökkel. Az amerikai nagykövet sajtónyilatkozata leszögezi: a találkozó elmaradásának nincs politikai oka.
Orbán Viktor kormányfő jövő hét eleji amerikai programja az utolsó pillanatig függőben volt. A szervezők arra számítottak, hogy a miniszterelnök még a választások előtt alkalmat kap egy közös fényképre George W. Bush amerikai elnökkel is. A Népszabadság szerint erre utalt december 17-én keltezett, Bush elnökhöz intézett levelében maga a miniszterelnök is. Orbán főleg nemzetközi kérdéseket taglaló válaszlevelében azt írta, hogy nagy várakozással tekint a találkozó elé

A lap megtudta, hogy a találkozó elutasításáról az amerikai politikai tervezés legfelsőbb körében hoztak határozatot. A nemleges döntésben szerepet játszhatott a vadászgéptender és a magyar kormány kommunikációja is. Míg a román vezetők többször is jártak a Fehér Házban, a magyar megítélést az elemzők szerint befolyásolhatja a szélsőjobb térnyerését engedő kormánypolitika. Komoly hibának tartják, hogy Orbán mintha nem lenne tudatában annak, hogy az amerikai nagykövet asszony, Nancy Goodman Brinker a Bush család közeli jó barátja - állítja a napilap. A nagykövet asszonyt durva támadás érte Magyarországon, amihez - megfigyelők szerint - legutóbbi, a Vasárnapi Újságban tett nyilatkozatában gyakorlatilag a miniszterelnök is csatlakozott.

Az újság forrásai úgy értékelték: Orbán nemzetközi elismerések, díjak sorozatát kívánja begyűjteni még a választások előtt. Ezzel azt a benyomást szeretné kelteni, hogy a konfrontációs belpolitikát folytató kormányfő általános elismerésnek örvend a világ vezető hatalmai körében - teszi hozzá a napilap.

Nancy Goodman Brinker nyilatkozata
Az Egyesült Államok nagyra értékeli Magyarországgal és Orbán Viktor miniszterelnökkel fenntartott kapcsolatát; a kormányfőt megbízható szövetségesnek és barátnak tartja - áll abban a közleményben, amelyet Nancy G. Brinker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete adott ki pénteken.

Az MTI-nek is eljuttatott közlemény arra a sajtóhírre reagál, amelynek utalása szerint Orbán Viktor közelgő washingtoni látogatásán különböző politikai megfontolások miatt nem találkozik Bush elnökkel.

- Az elnök nagyra tartja azt a segítséget, amelyet Magyarországtól kaptunk az évek során. Magyarok és amerikaiak vállvetve igyekeztek békét és stabilitást teremteni a Balkánon. Mindannyiunkat mélyen megindított az a segítségnyújtási és támogatási felajánlás, amelyet a kormány tett közvetlenül a szeptember 11-ei támadás után - tartalmazza a közlemény.

A dokumentum szerint a minap kötött kereskedelmi egyezmény újabb jele a két ország kitűnő kétoldalú kapcsolatainak. A közlemény leszögezi: jelen esetben nem érkezett hivatalos kérés a Bush elnökkel tartandó találkozóra. - Értékeljük a miniszterelnök megértését ebben a kérdésben, különösen annak fényében, hogy az elnöknek sűrű utazási programja van, és számos más olyan államfő jár ebben a hónapban az Egyesült Államokban a Világgazdasági Fórum és az olimpia alkalmából, akik Orbán Viktor miniszterelnöktől eltérően az utóbbi időben még nem találkoztak az elnökkel - áll a nyilatkozatban. A közlemény szerint mindezen tényezők rávilágítanak a kapcsolat erősségére és arra a nagyfokú tiszteletre, amelyet az Egyesült Államok érez Magyarországnak a térségben és a NATO-szövetségben betöltött szerepe iránt.

- Az ettől eltérő sajtóvélekedések tévesek - fejeződik be a közlemény.