Judit
2 °C
7 °C

Bush nem fogadja Orbánt

2002.02.08. 15:33
Elkészült Orbán Viktor amerikai villámlátogatásának programja. A Népszabadság úgy értesült, hogy a miniszterelnök útja csak Bostonra korlátozódik. Orbán a korábbi tervekkel ellentétben nem találkozik majd George W. Bush amerikai elnökkel. Az amerikai nagykövet sajtónyilatkozata leszögezi: a találkozó elmaradásának nincs politikai oka.
Orbán Viktor kormányfő jövő hét eleji amerikai programja az utolsó pillanatig függőben volt. A szervezők arra számítottak, hogy a miniszterelnök még a választások előtt alkalmat kap egy közös fényképre George W. Bush amerikai elnökkel is. A Népszabadság szerint erre utalt december 17-én keltezett, Bush elnökhöz intézett levelében maga a miniszterelnök is. Orbán főleg nemzetközi kérdéseket taglaló válaszlevelében azt írta, hogy nagy várakozással tekint a találkozó elé

A lap megtudta, hogy a találkozó elutasításáról az amerikai politikai tervezés legfelsőbb körében hoztak határozatot. A nemleges döntésben szerepet játszhatott a vadászgéptender és a magyar kormány kommunikációja is. Míg a román vezetők többször is jártak a Fehér Házban, a magyar megítélést az elemzők szerint befolyásolhatja a szélsőjobb térnyerését engedő kormánypolitika. Komoly hibának tartják, hogy Orbán mintha nem lenne tudatában annak, hogy az amerikai nagykövet asszony, Nancy Goodman Brinker a Bush család közeli jó barátja - állítja a napilap. A nagykövet asszonyt durva támadás érte Magyarországon, amihez - megfigyelők szerint - legutóbbi, a Vasárnapi Újságban tett nyilatkozatában gyakorlatilag a miniszterelnök is csatlakozott.

Az újság forrásai úgy értékelték: Orbán nemzetközi elismerések, díjak sorozatát kívánja begyűjteni még a választások előtt. Ezzel azt a benyomást szeretné kelteni, hogy a konfrontációs belpolitikát folytató kormányfő általános elismerésnek örvend a világ vezető hatalmai körében - teszi hozzá a napilap.

Nancy Goodman Brinker nyilatkozata
Az Egyesült Államok nagyra értékeli Magyarországgal és Orbán Viktor miniszterelnökkel fenntartott kapcsolatát; a kormányfőt megbízható szövetségesnek és barátnak tartja - áll abban a közleményben, amelyet Nancy G. Brinker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete adott ki pénteken.

Az MTI-nek is eljuttatott közlemény arra a sajtóhírre reagál, amelynek utalása szerint Orbán Viktor közelgő washingtoni látogatásán különböző politikai megfontolások miatt nem találkozik Bush elnökkel.

- Az elnök nagyra tartja azt a segítséget, amelyet Magyarországtól kaptunk az évek során. Magyarok és amerikaiak vállvetve igyekeztek békét és stabilitást teremteni a Balkánon. Mindannyiunkat mélyen megindított az a segítségnyújtási és támogatási felajánlás, amelyet a kormány tett közvetlenül a szeptember 11-ei támadás után - tartalmazza a közlemény.

A dokumentum szerint a minap kötött kereskedelmi egyezmény újabb jele a két ország kitűnő kétoldalú kapcsolatainak. A közlemény leszögezi: jelen esetben nem érkezett hivatalos kérés a Bush elnökkel tartandó találkozóra. - Értékeljük a miniszterelnök megértését ebben a kérdésben, különösen annak fényében, hogy az elnöknek sűrű utazási programja van, és számos más olyan államfő jár ebben a hónapban az Egyesült Államokban a Világgazdasági Fórum és az olimpia alkalmából, akik Orbán Viktor miniszterelnöktől eltérően az utóbbi időben még nem találkoztak az elnökkel - áll a nyilatkozatban. A közlemény szerint mindezen tényezők rávilágítanak a kapcsolat erősségére és arra a nagyfokú tiszteletre, amelyet az Egyesült Államok érez Magyarországnak a térségben és a NATO-szövetségben betöltött szerepe iránt.

- Az ettől eltérő sajtóvélekedések tévesek - fejeződik be a közlemény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?