Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Maszhádov vád alá helyezi Baszajevet

LENTA.RU
2002.11.10. 08:35
Aszlan Maszhádov
Aszlan Maszhádov sarijat-bíróságnál kezdeményezte Samil Baszajev vád alá helyezését, - közölte az Echo Moszkvi rádióállomás szombat esti élő adásában Aszman Firzauli Maszhadov dániai képviselője. "Mivel Samil Baszajev a kormány, és első sorban Maszhádov elnök tudta nélkül szervezte meg a moszkvai portyát és túszejtést, Icskéria Csecsen Köztársaság elnöke Baszajevet minden tisztségétől megfosztotta és ellene a büntető törvénykönyv alapján bírósági eljárást kezdeményezett", - mondta Firzauli. Az erről szóló információt Firzauli néhány nappal ezelőtt személyesen Maszhádovtól kapta. Más források a hírt eddig nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Samil Baszajev valóban felelősséget vállalt a dubrovkai színházban végrehajtott túszszedő akcióért, az erről szóló nyilatkozat november elején jelent meg a csecsen szeparatisták "Kavkaz-Centr" nevű internetes honlapján. Ebben Baszajev elismerte, hogy eltitkolta Maszhádov elől az akció előkészítését, s emiatt lemondott valamennyi tisztségéről. Csupán a "Rijadusz-Szalihin" nevű "sahid felderítő-diverziós zászlóalj" parancsnokának tisztét tartotta meg magának. Ezen kívül Baszajev újabb merényleteket helyezett kilátásba, melyek során a végrehajtók senkit sem fognak el, nem támasztanak semmilyen követelést, csupán az lesz a legfőbb céljuk, hogy minél nagyobb legyen az elpusztítandók száma.

A szövetségiek nem hisznek ennek a hírnek, továbbra is azt állítják, hogy a terroristák Maszhádov tudtával cselekedtek. Ennek bizonyítására felhozzák Movszar Barajev a túszszedő terroristák vezérének lehallgatott telefonbeszélgetéseit, melyek során - többek között - azt válaszolta egy bizonyos Nadzsmidin kérdésére, hogy Maszhadov tud az eseményekről. Szergej Jasztrzsembszkij, az orosz elnök PR-segítője Baszajev nyilatkozatát kommentálva azt mondta: "az történt, amit feltételeztünk és amiről már tegnap szóltunk: Baszajev megkisérli tisztára mosni Maszhádovot, hogy megmaradhasson a további politikai játszmában való részvételének lehetősége". Jasztrzsembszkij szintén utalt Movszar Barajev többszöri kijelentéseire, hogy a túszejtés hátterében nemcsak Baszajev van, de Maszhádov is.