Kalasnyikov esernyő és arcszesz

NEWSru.com
2003.02.21. 07:33
Kalasnyikov AK-47
Udmurtföldön botrány tört ki amiatt, hogy Mihail Kalasnyikov, az immár legendás AK-47 gépkarabély feltalálója eladta az MMI német cégnek a Kalasnyikov név használati jogát. Viktor Vikulov az Udmurt Köztársaság nemzetközi kapcsolatok minisztere kijelentette, hogy a Kalasnyikov név csak Udmurtiát, esetleg Oroszországot illetheti meg, de a németeket semmiképp.

A feltaláló és az MMI közötti szerződés az utóbbi időben a legbotrányosabb külkereskedelmi ügyletté vált Udmurtföldön. A Kalasnyikov márkanév használatával a németek esernyőket, zsebkéseket, teniszütőket, borotválkozás utáni arcszeszt, terepjárót, és még vodkakoktélt is akarnak piacra dobni. Ugyanakkor, Vikulov állítása szerint, Kalasnyikov hozzájárulásával a Glazovszki Likör- és Vodkagyár már értékesíti a Kalasnyikov-vodkát. Ezen kívül az "Izsmas" fegyvergyár szintén a közeljövőben akarta bejegyeztetni a Kalasnyikov védjegyet. Kalasnyikov tavaly évvégén írta alá a névhasználati szerződést az MMI-vel, ennek alapján a márkanével piacra dobott termékek utáni haszon egyharmadát kaphatja kézhez. A híres feltaláló mindeddig semmit sem kapott az államtól az AK-47-ért, pedig legalább 100 millió ilyen gépkarabélyt értékesítettek az egész világon. Az Izvesztyijának adott nyilatkozata szerint csak a kiemelt nyugdíjából és bizonyos kiegészítő juttatásokból él családjával együtt, havi 500 dollárnak megfelelő összeget kap kézhez. Mihail Kalasnyikov a jelenleg is gyártott és értékesített AK gépkarabélyok eladásából az "Izsmas" gyár hasznából 25 %-ot kaphatna az eurázsiai szabadalma alapján, de a gyár eddig semmit sem fizetett, arra hívatkozva, hogy nincs pénzük.

Az Izvesztija újság szerint a németekkel az ügyletet Kalasnyikov lánya, Jelena és unokája, Igor Kalasnyikov bonyolította le az általuk alapított Kalasnyikov zárt típusú részvénytársaságon keresztül.


  • Tippek
  • Bankszámla