Ákos, Bátor
1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Nagyszabású orosz flottagyakorlat a Csendes-óceánon

NEWSru.com
2003.04.15. 09:22
Éles rakétalövészet

Az orosz Csendes-óceáni Flotta a tengermelléki Nagy Péter öbölben kedden nagyszabású hadgyakorlatot kezdett. A gyakorlatot Viktor Fjodorov tengernagy flottaparancsok vezeti a "Varjág" atommeghajtású rakétacirkáló - a csendes-óceáni flotta zászlóshajójának - fedélzetéről. A hadgyakorlaton résztvesz az "Admirál Tribuc" nagy tengeralattjáró-vadászhajó, két romboló, négy aknaszedő, négy kis tengeralattjáró-vadászhajó, egy gyorsjáratú rakétanaszád-osztály, több "Varsavjanka" osztályú dieseles tengeralattjáró, a flotta légiereje, valamint egy deszant-hajócsoport tengerészgyalogos osztagokkal.
A szárazföldön fokozott harckészültségbe helyezték a légvédelmi, rádióelektronikai, partvédelmi rakéta- és tüzéregységeket. A gyakorlat a Japán-tenger orosz felségvizein öt napig tart, az orosz védelmi doktrinának megfelelően célja a nemzeti tengeri és szárazföldi határok védelme feltételezett ellenség támadásával szemben. A gyakorlat során feltételezett ellenséggel szembeni tengeri csatát vívnak, rakéta- és tüzér éleslövészetet hajtanak végre, aknamezők felszámolását, tengeralatjárók felkutatását és megsemmisítését, légitámadás elhárítását gyakorolják. A gyakorlat utolsó mozzanatában nagylétszámú tengerészgyalogos deszantot raknak ki berendezetlen partszakaszra, felszámolják a feltételezett ellenség által elfoglalt hídfőállást. A tengeri deszant kirakását a felszini hajók tüzével és a tengerészeti légierő csapásaival támogatják.

Ugyanakkor a csendes-óceáni flotta egyik hajóraja - a "Marsall Sapisnyikov" és az "Admirál Pantyelejev" nagy tengeralattjáró-vaádszhajó, valamint a "Vlagyimir Kolecsitckij" üzemanyag-ellátóhajó folytatja útját az Indiai-óceánra, ahol közös orosz-indiai haditengerészeti gyakorlaton vesz részt.

A mostani tengermelléki gyakorlat befejezése után nagyszabású haditengerészeti gyakorlat kezdődik Kamcsatka körzetében, - közölte a flotta sajtóközpontja.