Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

43-ra emelkedett a znamenszkoi robbantás áldozatainak száma

NEWSru.com
2003.05.13. 05:48
Znamenszkoje 2002.05.12

A csecsenföldi Znamenszkoje kozákfaluban tegnap történt robbantás következtében meghaltak száma, miután ma reggel magyar idő szerint 6:00 körül a mentők egy nő holttestét emelték ki a romok alól, 43-ra emelkedett. Köztük van 7 gyerek és 14 nő. Összesen 197 ember sebesült meg, közülük 57-en súlyosan. A merénylet áldozatainak száma eddig összesen 235 fő.

A KAMAZ típusú katonai tehergépkocsiban, amely tegnap magyar idő szerint 7:58-kor a Terek-menti kerület adminisztratív épülettömbjének közelében robbant, 3 öngyilkos merénylő utazott, egyikük nő volt. A robbanás ereje legalább egy tonna trotillal volt egyenértékű, 500 m-es körzetben jelentős rombolások keletkeztek. A helyszínen 14-15 méter átmérőjű és majdnem 4 méter mély kráter támadt.

Vlagyimir Kravcsenko csecsenföldi ügyész elmondta az Interffax tudósítójának, hogy a közeli lakóházakban teljes családok vesztek oda, az áldozatok között sok 4 évnél fitalabb kisgyerek volt. Az áldozatok többsége helyi lakos, mert hétköznap rengetegen intézik hivatalos dolgaikat az adminisztráció épületében. Szultán Ahmethanov, a kerületi adminisztráció vezetője szerint a romok alatt még akár több tucatnyi áldozat lehet. Ezért a mentőmunkálatokat éjjel-nappal folytatják, amig a romokat teljesen el nem távolítják.

Csecsenföldön háromnapos országos gyászt rendeltek el. Az erről szóló rendeletet Ahmat Kadirov a csecsenföldi adminisztráció feje írta alá.

Képek a robbantás helyszínéről - a TVS tévétársaság felvételei