Elemér
0 °C
10 °C

30-nál több halottja lehet a mai csecsenföldi robbantásnak

INTERFAX
2003.05.14. 17:48
Szergej Fridinszkij

Szergej Fridinszkij orosz főügyész-helyettes szerint Csecsenföldön a terroristák most "ledolgozzák" azt a kb. 1 millió dollárt, amit nemrég kaptak külföldről. "Olyan adataink vannak, melyek szerint már kb. egy hete Csecsenföldre nagyobb - egymillió dollárnyi - pénzösszeg érkezett, s ennek eredménye az a merényletsorozat, ami az utóbbi napokban történt." A főügyész-helyettes úgy véli, hogy a több tucat békés polgár halálát okozó robbantások összefüggenek egymással. Az Interfax tudósítójának kérdésére, hogy miért nem vezettek be megelőző intézkedéseket, Fridinszkij azt válaszolta, hogy "a nagyobb pénzösszeg érkezéséről szóló információt a Znamenszkojeban végrehajtott merénylet nyomozása során kaptuk, ezért nem is volt időnk felkészülni a terroristák lehetséges újabb támadásainak elhárítására".
A legutóbbi pontosított adatok szerint a szerdai öngyilkos merénylet során 30-nál többen vesztették életüket és legalább 150-en megsérültek, 50 ember állapota súlyos. A merényletet a csecsen katasztrófavédelmi minisztérium állítása szerint két nő követte el, újságíróknak adták ki magukat, ezért tudtak a díszemelvény közelébe jutni.

A csecsen szeparatisták Kavkaz-Center nevű honlapján az egyik csecsen hadúr, Szalah amir, az Icskéria Csecsen Köztársaság fegyveres erőinek arguni szektorparancsnoka tagadja azt, hogy iszlám-vértanú harcos (sahid) muzulmánok tömegében értelmetlenül merényletet kövessen el. "Csak úgy egyszerűen abszolút lehetetlen fölrobbantania magát az embernek. Az igazhitű muzulmán csak egy okból vállalja tudatosan a halált - a hazáját megtámadó kafirokat, vagy a teljes bizonnyal hazaáruló munafikokat akarja elpusztítani. A sahid azért vállalja a halált, hogy a legjobb sorsot kaphassa Allahtól - bejuthasson a Paradicsomba. Saját magát, s ráadásul semmiben sem vétkes más muzulmánokat megölni, Allah előtt a legsúlyosabb bűn, s ennek büntetése - örök kárhozat a Pokol tüzében".