Ágnes
-1 °C
2 °C

Új számítástechikával látták el az orosz vezérkari akadémiát

NEWSru.com
2003.05.17. 19:24
Az orosz vezérkari akadémia új épülete

Moszkvában, az Oroszországi Fegyveres Erők vezérkari akadémián megnyították a hadműveleti-hadászati kiképző központot. Az ünnepélyes megnyitón résztvett Jurij Luzskov főpolgármester, aki beszédében hangsúlyozta: "a katonai vezetők felkészítésével szemben megnövekedett követelmények, a hadműveleti-hadászati tervezésben megjelent automatizált vezetési rendszerek szükségessé tették az akadémián folyó oktatási folyamat korszerűsítését, a számítástechnika széleskörű alkalmazását, grafikus informatikai eszközökre épülő tájékoztatási-számvetési rendszerek bevezetését. Mindezeket a követelményeket a most üzembe állított hadműveleti-hadászati kiképző központ tudja teljesíteni".

Oroszországban közismert tény, hogy az orosz fővárosi hatóságok nagy anyagi segítséget nyújtottak az akadémia számára. A pénzt az előadó- és osztálytermek, laboratóriumok új számítástechnikával történő felszerelésére fordították, ezáltal lehetőség nyilt a legkülönbözőbb szintű parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatok és hadijátékok végrehajtására különféle hadszínterek viszonyai között.

Az új kiképző központban az orosz fegyveres erők és testületek parancsnokai, állami szakhatóságok vezetői tanulnak. A vezérkari katonai akadémiát 1832-ben I. Miklós cár alapította, 2002-ben ünnepelte fennállásának 200. évfordulóját. Az orosz tábornoki kar "krémje" az akadémia egykori hallgatóiból áll.