Mátyás
1 °C
15 °C

Polgári védelmi gyakorlat a moszkvai gőzfürdőkben

Moszkovszkij Komszomolec
2003.05.21. 08:49
Gőzfürdő - Bánya

"A moszkvai teherpályaudvaron terroristák fölrobbantottak két klórral teli tartálykocsit. A mérgező anyag ellepte az egész orosz fővárost. Moszkva valamennyi gőzfürdőjében elrendelték a lakosság mentesítését." - ezzel a feltételezett helyzettel indították tegnap az orosz főváros fürdőiben a polgári védelmi gyakorlatot, amit az utóbbi 10 év alatt először rendeztek meg. A forró gőzre, majd utána a hideg Sörre és vodkára vágyó moszkvaiak ezen a napon nem látogathatták kedvenc szaunáikat (oroszul "bányákat"). A személyzetet védőöltözettel látták el, a gőzfürdők termeit "fertőzött" és "fertőtlenített - tiszta" zónákra különítették el, a "gyakorlóknak" még a bejárat előtt le kellett vetniük cipőjüket és ruháikat. Minden kellőképp kioktatott fürdőmester vegyi- és sugármérő készletet kapott a kezébe, amivel ellenőrízhette a fertőzés szintjét, a szennyezett ruhát pedig speciális csomagokba kellett helyeznie.

"Minden moszkvai fürdőben ott vannak ezek a speciális készletek", - nyilatkozta a Moszkvai Komszomolec újság tudósítójának Vlagyimir Kolesznyuk, a moszkvai egészségügyi mentesítő törzs főnöke. - "A leadott ruházatról pedig nyugtát állítanak ki". Az újságíró megjegyezte, hogy nagyon nehezen tudja csak elképzelni, hogy egy esetleges atom- vagy vegyitámadás esetén a szűk folyosókon szorongó emberek hogyan töltenék ki ezeket a nyugtákat és kérdőíveket, amik csak ahhoz kellenek, hogy a "tiszta" teremben majd mindenki visszakaphassa már fertőtlenített ruházatát.

A moszkvai polgári védelmi törzs képviselője elmondta, hogy már kérték a kormányzattól a gőzfürdők ellátását speciális vegyi- és sugárfertőtlenítő berendezésekkel, hogy "mind békében, mind háború esetén maradéktalanul teljesíthessék stratégiai feladataikat". Háború esetén (terv szerint) jelentősen megnövelnék az orosz főváros közfürdőinek számát, hiszen azok olyankor már - katonai terminológiával - "egészségügyi mentesítőpontoknak" számítanak. Addig viszont a moszkvaiak csupán azokat használhatják, amik amúgy is vannak..., hacsak nem zárják be azokat egy-egy ilyen polgári védelmi gyakorlat ürügyén.