Virgil
0 °C
3 °C

Türkménia nem ajánlott az oroszok számára

LENTA.RU
2003.06.19. 16:11
Dmitrij Rogozin

Az orosz parlament alsóházának, az Állami Dumának a külögyi bizottsága úgy döntött, hogy Türkméniát azon országok közé sorolja, amelyekbe az oroszországi polgárok kiutazását nem tartja ajánlatosnak. "Amiatt tesszük ezt, mert Türkméniában nincs meg a kellő biztonság", - jelentette ki csütörtökön Dmitrij Rogozin, a parlamenti külügyi bizottság vezetője, aki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ilyen listát évente állítanak össze egy külön albizottság javaslatára és ehhez nincs szükség országgyűlési jóváhagyásra. Jelenleg a nem ajánlott országok listáján 20-nál több állam van, ezek főleg az afrikai földrészen, a Perzsa-öböl vidékén, valamint Latin-Amerikában találhatók. "Eddig még sohasem alakult olyan helyzet, hogy a FÁK valamelyik tagállamát fel kellett volna vennünk a névsorba, de most kénytelenek vagyunk megtenni ezt a lépést", - mondta Rogozin, majd hozzáfűzte, hogy ha a türkmén vezetés politikája változatlan marad, akkor Oroszország polgárai számára nem lesz biztonságos az országban való tartózkodás.

Az utóbbi időben rendkívül komoly mértékben romlottak az Oroszország és Türkménia közötti kapcsolatok. Ehhez nagyban hozzájárult az, hogy Türkménia egyoldalúan felmondta a kettős állampolgárságról megkötött egyezményt. Szaparmurát Nijazov türkmén elnök egy olyan rendeletet adott ki, melynek értelmében a kettős állampolgársággal rendelkező személyeknek június 22-ig kell választaniuk és az egyikről lemondaniuk. A rendelet szerint azok a kettős állampolgárok, akik Türkméniában állandó lakhellyel rendelkeznek, abban az esetben. ha a megjelölt határidőig nem jelentik be választásukat, automatikusan türkmén állampolgárokká válnak. A külföldön élő türkmén állampolgárok pedig kötelesek jelentkezni a konzulátuson, s ennek elmaradása esetén megfosztják őket állampolgárságuktól és valamennyi joguktól, beleértve a türkméniai ingatlanuk és vagyonuk feletii tulajdonjogot is.

Megfigyelők értékelése szerint a türkménbasi rendelete 80-120 ezer oroszországi állampolgárt érint, többségükben azokat az oroszokat, akik Türkméniában laknak. Az elnöki rendelet életbe lépése után megszigorítják az utazásokat is, a korábban kettős állampolgársággal rendelkező személyeket egyszerűen nem engedik vissza Türkméniába, ingatlanaikat pedig elkobozzák.