József, Bánk
-7 °C
0 °C

Holnap gyásznap Moszkvában

NEWSru.com
2003.07.07. 12:50
Tusino - rock-fesztivál

Moszkvában július 8-án, kedden gyásznapot tartanak a tusinoi rock-koncerten végrehajtott öngyilkos merényletek áldozatainak emlékére. Az erre vonatkozó rendeletet Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester adta ki. Az orosz főváros középületeire félárbocra eresztve felvonják az orosz állami zászlót és Moszkva fováros zászlaját gyász-szallagokkal, az összes szórakoztató jellegű rendezvényt és előadást felfüggesztik. Luzskov ugyancsak rendeletet adott ki a terrorista merénylet során meghalltak családtagjainak és a sérültek anyagi segélyét illetoen: az áldozatok családtagjai 100 ezer, a sérültek 50 ezer rubelt kapnak kézhez.

A szombati robbantások következtében a helyszínen 11-en, a kórházakban még 2-en haltak meg, így a halottak száma a két terrorista öngyilkos nővel együtt 15 főre emelkedett. Összesen közel 60-an sebesültek meg, 38 főt továbbra is kórházban ápolnak.

Szemtanúk vallomása alapján az első robbanáskor a merénylő mellett közel 200-an lehettek, de csupán a pokolgép detonátora robbant, a nagy töltet nem. Az egész olyan volt, mint egy nagy pukkanás. Többen azt hitték, hogy megkezdődött a tüzijáték és még hurráztak is hozzá. A közönség túlnyomó többsége nem is vett észre semmit, a koncert rendezői és a hatóságok a pánik elkerülése érdekében mindvégig nem jelentettek be semmit és nem szakították meg az előadást. Ezért a tömeg viszonylag nyugodtan hagyta el a repülőteret, az autóbuszok a legközelebbi metróállomáshoz szállították el az embereket. Szemtanúk szerint az egyik terrorista nő holtteste mellett közvetlenül haladtak el a buszok. A 20 éves Zulihán Elihadzsieva csecsen nő Kurcsalojból érkezett Moszkvába. Rendesen megvette a jegyet a koncertre és át is haladt a jegyvizsgáló, illetve a tiltott szeszes italok behozatalát ellenőrző kordonon, a fémvizsgáló készülékig már csak kb. 10 méterre volt, amikor felrobbantotta magát. Az egyik szemtanú elmondta, hogy csinos fiatal lánynak nézett ki, csak a nyári meleghez képest furán volt öltözve: könnyű áttetszo szoknyát viselt, de kendő és vastag kosztümfelső volt rajta. Még a rendőrségi ellenőrzés előtt valamiért izgatottan kiabálni kezdett, előkapta mobil telefonját és abba beszélt valamit nem orosz nyelven, utána pedig valamilyen könyvecskét szedett elő és abból mormogott valamit. Ezért az egyik rendőr gyanút fogott, karon fogta, és ekkor történt az első kisebbik robbanás. Ettől a lány fölröpült majd visszaesett az aszfaltra, de néhány perc múlva magához tért és nyugodtan nézte a körötte gyülekező rendoröket. Valami olysmiket mondott nekik, hogy nem tudta feladatát teljesíteni és most nem juthat el Allahhoz. Ezután pár percen belül meghalt. Valószínüleg a merényletet háttérből figyelő és irányító, eddig ismeretlen személy ekkor adta le a jelet a másik terroristanőnek, aki a túloldalon fölrobbantotta magát. A terroristák holtteste mellett Siemens mobiltelefon darabokat talált a rendőrség, ebből gyanakodnak arra, hogy tevékenységüket koodinálták.

Rögtön az első robbanás után a Volokolamszki országúton "Távközlés" felíratú autók jelentek meg és az összes mobilkészülék elnémult, még a rendorségi vezetőknél is. Hivatalos verzió szerint a pánik elkerülése érdekében blokkolták a telefonokat, hiszen a kirohanó tömeg rengeteg embert agyontaposhatott volna.

A második robbanásról alig van vallomás, hiszen a 11 ember halálát okozó merénylet közelében mindenki megsérült. A pokolgépben csapágyak, szögek és más fémdarabok voltak.