Szilárda
0 °C
6 °C

Elfogták az éjszakai merénylő társát Moszkvában

NEWSru.com
2003.07.10. 10:09
1. Tverszkaja-Jamszkaja utca

Moszkvában őrizetbe vették az Imbir étteremben az éjjel elfogott pokolgépes merénylő - a nála talált okmányok szerint Zarima Muzsihojeva, 22 éves, ingus nemzetiségű, Csecsenföldön született nő - feltételezett társát, Zurab Dadajevet, Groznijból származó 26 éves férfit. Arról, hogy a gyanúsan viselkedő nőnek társa volt, aki korábban vele együtt a bejárat előtt álldogált, az Imbir étterem személyzete tett vallomást. Ennek alapján egy fantomképet készítettek, majd megtalálták és őrizetbe vették a gyanúsítottat.

Előzmények: az éjszaka a Moszkva központjában lévő Imbir étterembe egy gyanúsan viselkedő, szemmel láthatóan drogos állapotban lévő nő ment be egy nagy táskával. Amikor a kihívott biztonságiak igazoltatni akarták, eldobta a táskát és menekülni próbált, de elfogták és megbilincselték. A táskát kivitték az utcára, ahol a kirendelt tűzszerészek speciális robottal szétlőtték, de miután egy tűzszerész meg akarta vizsgálni a maradványokat, a közel 400 gramm trotillal egyenértékű pokolgép felrobbant. A 29 éves Georgij Trofimov tűzszerész életét vesztette.

Mihail Avgyukov moszkvai ügyész közölte a sajtóval, hogy "a nyomozás az éjszakai terrorista merénylet-kisérletet a legutóbbi robbantás-sorozat folytatásának tekinti".

Képek az éjszakai robbanásról