Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Grizlov orosz belügyminiszter cáfol

LENTA.RU
2003.07.11. 08:01
Borisz Grizlov

A "Moszkovszkij komszomolec" újság tudósítója szerint a moszkvai Imbir étterem előtt bekövetkezett robbanás kapcsán őrizetbe vett csecsen nő állítólagos tettestársa Zurab Dadajev alibit igazolt: valóban betért a környéken lévő Mon Cafe nevű kávézóba, de egy orosz lánnyal. Azért fogták el, mert nem volt nála személyi igazolvány, de barátai elhozták azt a rendőrségre és igazolták őt.

A "Novosztyi" hírügynökség közölte, hogy Borisz Grizlov belügyminiszter csütörtökön Balasihában újságíróknak azt nyilatkozta, hogy "a rendőrség nem keres tettestársat, vagyis olyan személyt, aki a terrorista nővel együtt lehetett" az Imbir étteremnél bekövetkezett robbanást megelőzően. Grizlov közölte, hogy a pokolgép ereje hozzávetőleg 500 gramm trotillal volt egyenértékű. A hatástalanítás során a pokolgép felrobbant, de ez magától következhetett be és nem lehetett a szerencsétlenül járt Georgij Trofimov őrnagy, tapasztalt tűzszerész hibája, aki belehalt sérüléseibe. A belügyminiszter szerint a merényletek ugyanazon terrorista csoport tevékenységének láncolatát képezik, amit egységes irányítás alatt követnek el. A BM olyan információkkal rendelkezik, amelyek alapján várható, hogy a közeljövőben megtalálják ezt a csoportot.

A "Gazeta" internetes kiadvány, a közrendvédelmi szervekre hivatkozva listát közöl a leginkább veszélyeztetett oroszországi városokról. A terrorcselekmények célpontja lehet: Moszkva, Szentpétervár, a doni Rosztov, Szaratov, Volgodonszk és Mozdok. Állítólag az összes felsorolt városba 2-3 öngyilkos terroristát küldtek megbízóik.