Valér
4 °C
8 °C

Az oroszok ismét megsértődtek az amerikai nagykövet kijelentései miatt

NEWSru.com
2003.07.13. 11:37
Alekszandr Jakovenko

Moszkva "inkorrektnek" tartja Alexander Versbow amerikai nagykövet kijelentéseit az orosz és amerikai titkosszolgálatok iraki együttműködéséről. "A nagykövet úr tudhatná jól, hogy az orosz-amerikai partneri viszony elért színtjét a folyamatos párbeszéd és az információcsere megbízható csatornáinak a megléte jellemzi, beleértve a bizalmas információt is, ezért ezzel kapcsolatban a médián keresztül ránk hivatkozni nem tekinthető részéről egy korrekt megnyilvánulásnak", - jelentette ki Alekszandr Jakovenko, az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője. Az iraki helyzet rendezésével és a stabilizációval kapcsolatos feladatok összességét taglalva, az orosz diplomata hangsúlyozta, "ahogy mi már több alkalommal elmondtuk amerikai partnereinknek, ebben nagy hozzájárulást jelentene az, ha az egész folyamat minél előbb az ENSZ hatáskörébe kerülne, amely arra hivatott, hogy lényegbe vágó szerepet játsszon az ország háború utáni helyreállításának egyszerűnek nem mondható ügyében".

Tegnap az amerikai nagykövet az Interfaxnak adott interjúban kijelentette, hogy Oroszország azzal segíthetne az USA-nak Irakban, ha hírszerzési információkat szolgáltatna Szaddam Husszein, családtagjai és hívei hollétéről.

Az orosz külügyminisztérium ugyancsak aggodalommal vette tudomásul Vershbow kijelentését arról, hogy az amerikai fél nem tekinti diplomáciai képviseletnek a bagdadi orosz nagykövetséget és nem garantálja a személyzet biztonságát. "Úgy véljük, hogy az ilyen álláspont a nemzetközi jogi normák és az általánosan elismert diplomáciai gyakorlat szempontjából is kifogásolható. Az ezzel kapcsolatos alapokmány - az 1961. évi bécsi egyezmény - világosan meghatározza, hogy a diplomáciai viszony államok között jön létre. Mivel Irak jelenlegi megszállása nincs hatással Irak, mint állam létezésére, ezért az Oroszországgal létrejött diplomáciai kapcsolatai továbbra is fennálnak. Az Irakban akkreditált diplomaták, akik iraki területen vagy azon kívül tartózkodnak jelenleg, továbbra sem vesztik el diplomáciai státuszukat. Ezen kívül, az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1483. sz. határozata szerint, annak ellenére, hogy az iraki kormányt még meg kell alakítani, a "megszálló hatalmak" nem mentesülnek "a nemzetközi jog alkalmazott normáinak megfelelő konkrélt kötelezettségeik teljesítése alól". Oroszország arra számít, hogy az amerikai fél figyelmet tanúsít annak a többször kinyilvánított kérésnek, hogy garantálja Oroszország bagdadi nagykövetségének normális és biztonságos működését, annál is inkább mert a legmagasabb szinten megerősítést nyert a háború utáni iraki rendezésben való szoros együttműködés szükségessége", - hangsúlyozza az orosz külügyminisztérium szombaton közzétett nyilatkozata.