Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az orosz rendőrség akcióiról nyilatkozott Grizlov belügyminiszter

LENTA.RU
2003.07.23. 15:53
Borisz Grizlov belügyminiszter

Számos oroszországi nagyvárosban a rendőrség munkájának eredményeként több olyan személyt vettek őrizetbe, akit terrorista csoporthoz való tartozással gyanúsítanak, - közölte szerdán Borisz Grizlov orosz belügyminiszter.

"Nagy erőfeszítéseket tettünk a lakóhely, vagy tartózkodási hely szerinti nyilvántartások ellenőrzésére, a több milliós oroszországi nagyvárosokban a körözött személyek felkutatására. Olyan személyeket találtunk, akik nem tudták kellőképp megindokolni tartózkodásukat és akiket terrorista csoportokhoz való tartózással gyanúsítunk", - mondta a belügyminisztérium feje.

Részben Moszkva környékén, Domogyedovóban, Pavlovo Poszádban, olyan etnikai alapon szervezett bűnszövetkezeteket számoltak fel, amelyekbe csecsenek tartoztak. Ezek a csoportok, Grizlov állítása szerint, részt vehettek terrorista merényletek szervezésében és végrehajtásában, mivel tagjaiknál nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot találtak. A miniszter hangsúlyozta, hogy a július 5-i tusinói merénylet után általa kiadott parancs alapján bevezetett intézkedések következtében a rendőrség több merényletet tudott megakadályozni. Nazrányban egy BMW-t tartóztattak fel három fegyveressel, közülük az egyiket a tűzharcban megsebesítették, másik pedig felrobbantotta magát. A szverdlovi területen két embert fogtak el, 11 kg TNT-t és hexogent koboztak el tőlük, további 10 kg robbanóanyagot pedig a házkutatások során találtak meg. Uljanovszkban a helyi piac bejáratánál találtak robbanószerkezetet és egy raktárat a második világháború idejéből származó lőszerekkel. Összességében, a BM adatai szerint, 400 engedély nélküli lőfegyvert, 100 kg-nál több robbanóanyagot és legalább 100 kg drogot találtak. Grizlov nem volt hajlandó kommentálni azt a hírt, mely szerint Volgográdban két olyan csecsen nőt vettek őrizetbe, akiket terroristákkal való kapcsolattartással gyanúsítottak.