Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Zsirinovszkij disznóknak nevezte az oroszokat

LENTA.RU
2003.09.19. 19:17
Vlagyimir Wolfovics Zsirinovszkij

Vlagyimir Zsirinovszkij, az Állami Duma alelnöke, az orosz parlament alsóházának a 2004. évi költségvetési vitájában az orosz népet "orosz disznóknak" nevezte. Kiállva a pódiumra Zsirinovszkij rögtön azzal kezdte, hogy "az egyik külföldi titkosszolgálat képviselőjeként" szól hozzá. A "Vesztyi" tévéhíradó közvetítette, amint Zsirinovszkij Hitler-pózba vágta magát és a következőket mondta:"Oroszország, az önök országa, mindig is rendőrállam volt. Harckocsijaink 1941-ben csak a fagy miatt nem jutottak el Moszkvába. Mi állítottuk az emberünket a peresztrojka élére. Mi kényszerítettük rá az orosz nőket, hogy a világ összes bordélyházában dolgozzanak. Mi süllyesztettük le a rubelárfolyamot a tenger fenekére. Akár megszavazzák a költségvetést, akár nem, magukon már semmi sem segít. Orosz disznók vagytok! Köszönöm."

Zsirinovszkij hangját időnként hisztérikus üvöltésig fokozta, közben pedig öklével verte a tribünt. "Mindezt nem én mondtam el, hanem a brüsszeli titkosszolgálat képviselője", - fejezte be hozzászólását az Oroszországi Liberális Demokrata Párt vezetője.

Hozzászólása összességében azzal foglalkozott, hogy a nyugati titkosszolgálatok nagyon sikeresen teljesítik az Oroszország meggyengítésére és feldarabolására irányuló feladataikat. Ezen kívül, számos képviselőt azzal vádolt, hogy kapcsolatban állnak az alvilággal.

"A Dumában végzett munkám egész ideje alatt még nem hallottam ekkora szőrnyűséget, ilyen fokú sértéseket az orosz nemzet és az orosz nők iránt", - mondta a botrányos hozzászólást követően Alekszandr Csujev független képviselő. Zsirinovszkij beszédét képviselőtársai mellett a parlamentbe vendégként érkezett iskolások is hallották. Valerij Draganov képviselő nyilvánosan kért bocsánatot tőlük, hozzáfűzve azt, hogy Zsirinovszkijnak "sürgős orvosi kényszerkezelésre lenne szüksége".

Gennágyij Szeleznyov, az alsóház elnöke szintén élesen reagált helyettesének beszédére, azt mondta, hogy "külföldi kémnek" nincs joga a Dumában szónokolni. Arra a javaslatra, hogy Zsirinovszkijtól vonják meg a szót a 226 szükséges szavazat helyett csak 219 képviselő szavazott. A botrányt követően a képviselők folytatták a 2004. évi költségvetés vitáját.