Judit
2 °C
7 °C

Az orosz Tu-160 már a levegőben felrobbant

NEWSru.com
2003.09.26. 14:02
Ejtőernyő maradványai a földön

A Szaratov közelében szeptember 18-án lezuhant Tu-160 hadászati bombázórepülőgép már a levegőben felrobbant, néhány másodperccel azután, hogy kigyulladt a hajtóműve. A hajózószemélyzetnek egyszerűen nem maradt ideje katapultálni, - közölte az Interfax hírügynökséggel a légikatasztrófa körülményeit vizsgáló bizottság eredményeit ismerő egyik forrás az orosz HM-ben.

A tűz a hajtóműben moszkvai idő szerint 11:07:19-kor keletkezett, 11:07:33-kor pedig bekövetkezett a robbanás és megszakadt az összeköttetés a repülővel. A "fekete dobozokat" megvizsgálták és Moszkvába szállították. Az egyik felvételen valamelyik hajózó hangja hallatszik, amint 11:07:19-kor, amikor a gép 1,2 ezer méteren repült, azt jelenti, hogy "tűz a második hajtóműben". 11:07:25-kor a másodpilóta jelent: "tűz az első és második hajtóműben". Ezt követően még a parancsnok hangja hallatszik - "Ekipá.." (oroszul "hajózószemélyzet" szó töredéke), valószínüleg utasítást akart adni a repülőgép elhagyására.

A robbanás következtében a gépen működésbe léptek a katapultok, de már nem volt elegendő a magasság ahhoz, hogy a személyzet életben maradhasson.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?