Zsirinovszkij ismét tömegverekedést rendezett

NEWSru.com
2003.11.22. 13:19
Zsirinovszkij veszekszik

Péntek este az orosz NTV tévécsatornán a "Szólásszsabadság" nevű választási vitaműsor ismét hatalmas botránnyal fejeződött be. Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális Demokraták Pártjának vezére tömegverekedést rendezett, ami a Kommersant újság riporterének szeme előt játszódott le.

A botrány azzal kezdődött, hogy Grigorij Javlinszkij, a "Jabloko" ("Alma") párt vezetője nem volt hajlandó válaszolni Zsirinovszkij kérdéseire, arra hívatkozva, hogy az előző vita során Vlagyimir Wolfovics azt merte mondani, hogy örül annak, hogy Spak tábornoknak (a légideszant csapatok korábbi főparancsoka, jelenleg a "Rogyina" /"Haza"/ választási szövetség jelöltje) a fia elpusztult Csecsenföldön. Zsirinovszkij odalépett a mikrofonhoz és pontosította, hogy ő a tábornokot tartja vétkesnek fia halálában. Erre felugrottak helyükről Spak hívei és Szávik Suszter műsorvezetőnek nyugtatgatnia kellett őket, nehogy a verekedés az élő műsor közben törjön ki. Zsirinovszkij végigmondta vádjait, miután a műsorba vendégként meghívott Mihail Gyeljágin közgazdász azt mondta, hogy "Ez az állat minden jelenlévőt sérteget!" Zsirinovszkij erre azt kiáltotta, hogy "Maradj itt adás után!"

A Kommersant tudósítója azt írja, hogy amikor a műsor végetért, a liberális demokraták élükön vezérükkel megindultak, hogy jól megverik Gyeljágint. Menetközben Zsirinovszkij azt kiabálta, hogy Gyeljágin biztosan meglóg, de az nem futott meg. A kialakult verekedésben egymást ütötte Zsirnovszkij (liberális demokrata) és Mitrohin képviselő (Jabloko), de ugyancsak beszállt Gyeljágin és Spak tábornok is. Miközben a biztonságiak kivonszolták Zsirinovszkijt a teremből, ő azt kiáltotta Spaknak: "Eladtad Csecsenföldet, te aljas, és a fiadat is eladtad!" Amig a liberális demokratákat kiterelték az épületből, addig a többi párt képviselőit bezárták a studióba. Borisz Nyemcov, a Jobboldali Erők Szövetségének vezetője még ott a studióban azt mondta, hogy ha az ő fiát emlegették volna, akkor ölni is képes lett volna. Ezután Nyemcov azt javasolta, hogy az összes tévécsatornán diszkvalifikálni kellene a liberális demokratákat, visszaadni nekik a választási kampányműsorokra kifizetett pénzt. "Zsirinovszkij, a képviselői sérthetetlenséggel visszaélve megsérti a BTK-t, abszolút botrányosan viselkedik, normális, tiszteletre méltó embereket gyaláz".


  • Hírek
  • Babaváró hitel