Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Leáll az orosz űrturizmus

2003.02.03. 18:07
Az amerikai Columbia űrsikló szombati tragédiája miatt Oroszország bizonytalan időre felfüggeszti űrturista-programját, és egyáltalán, a rövidebb időtartamú expedíciókat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - ezt Szergej Gorbunov, az orosz űrkutatási hivatal (Roszaviakozmosz) szóvivője jelentette be hétfőn.
A döntés oka, hogy az amerikai űrsiklók kiesése miatt az ISS tartalékainak feltöltésére kell használni az orosz Szojuz TMA űrhajókat. Gorbunov leszögezte ugyanakkor, hogy az orosz űrkutatás hosszabb távon nem szándékozik lemondani erről a bevételi forrásról.

Pesszimisták

Gorbunov beszámolója szerint az, hogy meddig szünetel az űrturizmus, annak függvénye, hogy a NASA mikor újítja fel az amerikai űrsiklók küldését a Nemzetközi Űrállomásra. Az orosz űrhajózási szakemberek ebben a tekintetben pesszimistábbak, mint amerikai kollégáik, akik a Columbia katasztrófája okainak tisztázása után, akár már idén júniusban elképzelhetőnek tartják az ISS-program folytatását. A Roszaviakozmosz szóvivője viszont úgy vélte, hogy akár egy vagy két év is eltelhet egy újabb amerikai űrsikló felbocsátásáig. Elmondása szerint a NASA még nem értesítette elképzeléseiről a Roszaviakozmoszt, eddig csak a két ország műszaki szakértői léptek kontaktusban egymással. Így a bajkonuri orosz űrközpont egyelőre nem tudja felmérni, hogy milyen orosz űrexpedíciókat tervezhetnek a közeljövőben.

Bass lemaradt

A Roszaviakozmosz 2001-ben küldte fel az ISS-re az első űrturistát Dennis Tito amerikai milliárdos személyében, akit tavaly Mark Shuttleworth dél-afrikai informatikus-vállalkozó követett. Az orosz fél tavaly már jelentős veszteséget könyvelhetett el, amikor le kellett mondania Lance Bass, az amerikai NSync amerikai pop-együttes énekesének űrutazását. A sztár már túl is volt a kiképzés nagyobbik részén a Moszkva melletti Csillagvárosban, amikor a Roszaviakozmosz felmondta a szerződést, mivel Bass szponzorai nem utalták át a kozmikus kaland költségeit. Az űrturistáknak az eddigi gyakorlat szerint fejenként 20 millió dollárt kell fizetniük, ami a Roszaviakozmosz éves állami támogatásának mintegy 15 százalékát jelenti. A tervek szerint a következő űrturista egy orosz üzletember lett volna. Gennagyij Szeleznyov, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma elnöke hétfőn felhívta az orosz kormányt, hogy kutasson fel a költségvetésben forrásokat az orosz űrkutatás megnövekedett feladatainak finanszírozására.