Géza
-12 °C
-4 °C

Orosz kémeket leplezhet le a német titkosszolgálat hibája

2006.06.08. 12:47
A német titkosszolgálat olyan titkosított aktákat adott át a lipcsei bíróságnak, melyekben egykori orosz kémek nevei is olvashatóak, írja a Berliner Zeitung. Ha az iratok az orosz hatóságok kezeibe kerülnek, az érintettek komoly börtönbüntetésre számíthatnak hazájukban.

Az aktákban, melyeket a per résztvevői, illetve az ügyet tárgyaló lipcsei bíróság is megkapott, olyan egykori, eddig nem azonosított kémek nevei szerepelnek, akik a '90-es években az orosz hadseregbe és hírszerzésbe épülve segítették a német titkosszolgálatot (BND).

Az így nyilvánosságra került iratok ráadásul nem csak neveket, hanem egyéb érzékeny információkat is tartalmaznak titkos találkozókra és más operatív tevékenységekre vonatkozóan, de kitérnek még az ügynökök által átadott titkos dokumentumokra, illetve az ezekért kapott honorárium összegére is.

A polgárjogi pert egyébként maga a BND indította két egykori munkatársa ellen, akiket több százezer euró hűtlen kezelésével vádolnak. A két férfi részt vett az 1991 és 1994 közötti "Zsiráf" hadműveletben, melynek során a német hírszerzés az amerikai katonai titkosszolgálattal karöltve a Kelet-Németországból visszavonuló orosz csapatoktól próbált minél több katonai titkot megtudni. A lap szerint a két férfi a műveletben együttműködő, magas rangú orosz tisztek kilétéről is vallhatott.

Az adatok, a Berliner Zeitung beszámolója szerint úgy kerültek nyilvánosságra, hogy a bíróság az ügy felderítése szempontjából túl hiányosnak találta a kifeketített nevekkel és adatokkal érkezett iratokat, mire a BND úgy döntött, elküldi a cenzúrázatlan anyagot.

Az információk segítségével több olyan esetre is fény derülhet, melyekről az orosz hírszerzésnek eddig csak részben vagy egyáltalán nem volt tudomása. A BND a német lap megkeresésre nem reagált.

A német titkosszolgálatot az utóbbi időben többször támadták a nyilvánosságra került esetek miatt. A legutóbbi botrány újságírók állítólagos megfigyelése miatt tört ki, egy másik alkalommal pedig kiderült, a szolgálat a bevallottnál már sokkal korábban tudott Khaled al-Masri Libanonban született német állampolgár elrablásáról.