Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Irányíthatatlanná vált négy orosz katonai műhold

2001.05.10. 11:35
Kapcsolódó cikkek (1)
Négy orosz katonai műhold vált irányíthatatlanná szerdán, miután az irányítóközpontban szerdán reggel tűz ütött ki. Az orosz katonai bázisokon gyakoriak a tűzvészek, és sokszor gyújtogatással próbálják leplezni a katonai titkokat tartalmazó dokumentumok elvesztését, hiányát.
A jelentések szerint rövidzárlat okozta a Szerpuhovtól 35 kilométerre lévő katonai irányítóközpontban szerda hajnalban fellángoló tüzet. A tűz a kommunikációs hálózaton keresztül három emeletre terjedt ki. A tüzet helyi idő szerint röviddel hajnali kettő után észlelték. A szigorúan védett épület első és második emelete délután is lángokban állt, annak ellenére, hogy tíz tűzoltóautó, továbbá speciális, habbal oltó járművek is a helyszínre érkeztek.

Ebből a központból irányítják a műholdakat

A Szerpuhov város közeli irányító központból lövik ki az orosz katonai és kereskedelmi műholdakat. A tűz miatt négy katonai műhold irányítása lehetetlenné vált. Anatoly Perminov az orosz rakéta- és űrcsapatok parancsnoka szerint a szputnyikok vezérlését más földi irányítóközpontok veszik át, s akkor remélhetőleg helyreáll a kapcsolat a négy "elveszett" műholddal is. A tűzben senki sem sebesült meg, és a BBC-nek nyilatkozó Perminov szerint minden tikos iratot, számítógépes programot, fegyvereket és felszerelést sikerült kimenteni az épületből.

A katonai műholdak önmagukban működőképesek, így amint helyreállítják a földi központ berendezéseit a kapcsolat újraindul, és a műholdak újra irányíthatóak lesznek. Arról semmiféle információ sincs, hogy pontosan milyen feladatot végző műholdakról van szó.

A tűz gyakran az iratok hiányát leplezi

Az MTI tudósítója szerint az orosz katonai bázisokon elég gyakoriak a tűzvészek, főként a laktanyák és raktárak elhanyagoltsága miatt. Viszont gyakoriak a gyújtogatások is, hogy ily módon leplezzék az ellopott és elsikkasztott dokumentumok hiányát.