Háborúba sodródhat Oroszország?

2001.02.15. 13:37
Német titkosszolgálati információk szerint nagy az esélye annak, hogy Oroszország gerillaháborúba keveredik a Közép-Ázsiát fenyegető iszlám szélsőséges szervezetekkel. Nem tudni azonban, hogy Moszkva felkészült-e egy ilyen háborúra.
A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elemzése szerint Oroszország könnyen háborúba keveredhet Közép-Ázsiában - jelentette az MTI. A térségben fekvő köztársaságoknak újabban egyre gyakrabban kell szembenézniük iszlám szélsőségesek fenyegetésével. Ez az egész térséget destabilizálhatja, hasonlóan ahhoz, ahogy a Csecsenföldön fellángoló harcok átterjedtek Dagesztánra, a menekültáradat pedig elérte Ingusföldet és Grúziát is.

Forrás: CIA

Az iszlámista mozgolódások táplálhatják a csecsen konfrontációt

Oroszország, mint a térség ,,rendfenntartó hatalma", aligha kerülheti el a konfrontációt. A föderáció joggal tarthat attól is, hogy az iszlámista mozgolódások orosz területre is átterjednek, de legalábbis megnehezítik a ,,rendteremtést" Csecsenföldön és környékén. Hírszerzési források szerint tavasszal várható is, hogy háromezer iszlámista fegyveres támadja meg Üzbegisztánt, Tadzsikisztánt és Kirgizsztánt.

Oroszország aligha bírna el még egy gerillaháborút

Oroszország azonban nem biztos, hogy fel van készülve egy ilyen háborúra. A vidék hegyes-völgyes, gerillaháborúra kiválóan alkalmas, nehézfegyvereket pedig nemigen lehet bevetni. A helyzet hasonló lenne ahhoz, amivel Afganisztánban, illetve a csecsen délvidéken találta magát szembe az orosz hadsereg. Ráadásul a BND szerint az iszlámista fegyveresek korszerűsítik is fegyvertárukat: mobiltelefonokat, modern fegyvereket vásárolnak.

Számokban
Üzbegisztán

Terület: 447000 négyzetkilométer
Népesség: 24 millió (74% üzbég, 6% orosz, egyéb)
Vallás: 95% szunnita muszlim, ortodox keresztény
GDP: 59 milliárd USD
Infláció: 29%
Munkanélküliség: 5+10%

Kirgizsztán

Terület: 198000 négyzetkilométer
Népesség: 4,7 millió (52% kirgiz, 18% orosz, 13% üzbég, egyéb)
Vallás: 75% muszlim, 20 % ortodox keresztény, egyéb
GDP: 10 milliárd USD
Infláció: 37%
Munkanélküliség: 6%

Tadzsikisztán

Terület: 143000 négyzetkilométer
Népesség: 46,4 millió (65% tadzsik, 25% üzbég, 4% orosz, egyéb)
Vallás: 80% szunnita muszlim, 5 % siíta muszlim, egyéb
GDP: 6 milliárd USD
Infláció: 22%
Munkanélküliség: 6%

(forrás: HVG, CIA)

Kik azok az iszlámisták, és mit akarnak?

A közép-ázsia iszlám szélsőségesek célja feltehetően egy iszlám kalifátus létrehozása a térségben, az afganisztáni tálibokkal összefogva. A csoportok szoros kapcsolatban állnak a tálibokkal, de könnyen lehet, hogy magával Oszama bin Ladennel, a hírhedt terroristával is, akire a fél világ vadászik. A fegyveresek kiképzőtáborokat tartanak fenn Afganisztánban, és többük menedéket is kapott ebben az országban, amikor másutt forró lett a lábuk alatt a talaj.

Szervezetek egész hálózatáról van szó, az orosz köztársaságoktól Pakisztánon át egészen Kínáig. Fontos bevételi forrásuk a kábítószer termelése és kereskedelme - Afganisztán a világ második legnagyobb ópiumtermelője. Könnyen lehet, hogy a szervezetek északra húzódásának az az oka, hogy a szárazság miatt megcsappant a kábítószerből származó jövedelem. A volt szovjet államok gazdasági nehézségei pedig jó táptalajt jelentenek a fundamentalisták számára.  • Tippek
  • Hírek