Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A lábán sérült Oszama?

2005.08.26. 16:44
Egy iszlám forrás szerint megsebesült a 2001. szeptember 11-i merényletek megszervezésével is vádolt Oszama bin Laden. Az amerikai titkosszolgálatok szerint Oszama bin Laden az afgán-pakisztáni határvidéken bujkálhat.

Megsebesült Afganisztánban Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője, jelentette pénteken az egyiptomi MENA hírügynökség, de közölték az iszlámisták által látogatott honlapok is.

Az internetes bejelentés szerint a terroristavezér a lábán sebesült meg az Afganisztánban állomásozó spanyol katonák bázisa ellen intézett egyik támadás során.

#alt#
Oszama bin Laden-maszk egy athéni bazárban (Fotó: EPA)

Az értesülést később megerősítette az al-Kaida egyik egységének parancsnoka is. Állítása szerint Oszama bin Laden a bal lábán sebesült meg a harctéren, amikor a hadműveletet irányította. A tájékoztatást adó forrás azt ígérte, hogy később videofelvétellel is szolgálnak a történtekről.

Londonban élő iszlámista szélsőségesek kételkednek bin Laden sebesülésében, írja a londoni Asharq al-Aswat arab nyelvű napilap. A lapnak egyiptomi iszlámista, Dr. Hani al-Szibaj szerint kizárt, hogy bin Laden személyesen részt vett a harcokban, hiszen így túl nagy a kockázata annak, hogy elfogják. "Ezt a követői nem engednék" - nyilatkozta.

Bin Laden Afganisztán amerikai megszállása óta bujkál, így a lap szerint kizárt, hogy egy katonai akció miatt kockáztassa a lebukást. Az al-Aswat szerint a harcban fogságba esett tálibok akaratlanul is kiadhatnák bin Laden hollétét, veszélybe sodorva így az al-Kaidát.

A nyáron a Time magazinnak nyilatkozó CIA-igazgató annyit árult el, hogy szervezetének van fogalma a terroristavezér búvóhelyéről, de az Egyesült Államoknak a szuverén országok iránt érzett tisztelete megnehezíti a terrorista elfogását. Amerikai és ázsiai források is úgy tudják, hogy Oszama bin Laden az afgán-pakisztáni határvidéken bujkálhat.