Aliz
6 °C
14 °C

A lábán sérült Oszama?

2005.08.26. 16:44
Egy iszlám forrás szerint megsebesült a 2001. szeptember 11-i merényletek megszervezésével is vádolt Oszama bin Laden. Az amerikai titkosszolgálatok szerint Oszama bin Laden az afgán-pakisztáni határvidéken bujkálhat.

Megsebesült Afganisztánban Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője, jelentette pénteken az egyiptomi MENA hírügynökség, de közölték az iszlámisták által látogatott honlapok is.

Az internetes bejelentés szerint a terroristavezér a lábán sebesült meg az Afganisztánban állomásozó spanyol katonák bázisa ellen intézett egyik támadás során.

#alt#
Oszama bin Laden-maszk egy athéni bazárban (Fotó: EPA)

Az értesülést később megerősítette az al-Kaida egyik egységének parancsnoka is. Állítása szerint Oszama bin Laden a bal lábán sebesült meg a harctéren, amikor a hadműveletet irányította. A tájékoztatást adó forrás azt ígérte, hogy később videofelvétellel is szolgálnak a történtekről.

Londonban élő iszlámista szélsőségesek kételkednek bin Laden sebesülésében, írja a londoni Asharq al-Aswat arab nyelvű napilap. A lapnak egyiptomi iszlámista, Dr. Hani al-Szibaj szerint kizárt, hogy bin Laden személyesen részt vett a harcokban, hiszen így túl nagy a kockázata annak, hogy elfogják. "Ezt a követői nem engednék" - nyilatkozta.

Bin Laden Afganisztán amerikai megszállása óta bujkál, így a lap szerint kizárt, hogy egy katonai akció miatt kockáztassa a lebukást. Az al-Aswat szerint a harcban fogságba esett tálibok akaratlanul is kiadhatnák bin Laden hollétét, veszélybe sodorva így az al-Kaidát.

A nyáron a Time magazinnak nyilatkozó CIA-igazgató annyit árult el, hogy szervezetének van fogalma a terroristavezér búvóhelyéről, de az Egyesült Államoknak a szuverén országok iránt érzett tisztelete megnehezíti a terrorista elfogását. Amerikai és ázsiai források is úgy tudják, hogy Oszama bin Laden az afgán-pakisztáni határvidéken bujkálhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?