Alfréd
-2 °C
2 °C

A milíciák felszámolása után kerül sorra Bagdad

2003.03.26. 17:02
Számos polgári áldozata és sebesültje van a szerda reggel Bagdadot ért légicsapásnak, az iraki tévé is leállt egy időre. A szövetséges csapatok több helyütt ellenállásba ütköztek, várhatóan csak a milíciák felszámolása után kezdik meg a harcot Bagdadért.
A bagdadi polgári védelem adatai szerint 14 ember meghalt, 30 pedig megsérült, amikor egy amerikai gép szerda reggel rakétákat lőtt ki egy bagdadi bevásárlóutcára.

Az amerikai-brit légierő szerda hajnalban légicsapásokat mérve Bagdadra, eltalálta az iraki tévé épületét, megszakítva a műholdas adást. A televízió később a nap folyamán ismét sugározni kezdett.

Ellenállás

Nadzsaf, a Bagdadtól mintegy 150 kilométerre délre fekvő város közelében váratlanul rakétagránátokat lőttek ki irakiak a 7. páncélos ezredre, amely választüzet nyitott a gyalogos ellenségre. A Nadzsaf meghódításáért vívott harcokban kedden 650 iraki esett el, közölte az amerikai felderítés. Pontosan még nem tudták megállapítani, hogy milyen egységhez tartoztak az iraki támadók.

Az iraki köztársasági gárda nagy létszámú egysége indult el szerdán Bagdadból az ország középső részén fekvő Nadzsaf felé az amerikai tengerészgyalogosok ellen.

Fegyveres ellenállásba ütköztek szerdán a Násziríjától észak felé előrenyomuló amerikai csapatok is. Mint a katonákat kísérő Reuters-tudósító jelentette, az offenzíva Násziríjától 40 kilométerre északra, As-Satrah városnál megrekedt.

Először a milíciák

A szövetséges erők a szárazföldi hadjáratukban figyelmüket Dél-Irakra összpontosítják és csak a fidájín és más milíciák felszámolása után kezdik meg a harcot Bagdadért, közölték a The New York Times tudósítójával. Az amerikai erők eddig a dél-iraki városok megkerülésével törtek előre a főváros felé.

A szövetséges haderő felkészült arra is, hogy ha szükséges, Bagdad utcáin harcoljon az uralkodó Baasz párt milíciájával, mondta szerdán a brit védelmi miniszter.

A miniszter szerint még nincs jele annak, hogy az iraki rezsim tömegpusztító fegyvert vetett volna be a szövetséges erők ellen. A brit kormányfő szerint elegendő az iraki rezsim elleni háborúhoz felvonultatott brit erő.

Az Agonist értesülései szerint szövetségesek a következő 48 órában működésképtelenné teszik Irak telefonhálózatát. Ez a fejlemény valószínűleg egybeesik majd az északi front megnyitásával. A szövetséges erők Tommy Franks főparancsnok közlése szerint pár napon belül elindítják északi offenzívájukat.

Még nem nyomultak be Bászrába

Szerdán heves harcok dúltak Bászra közvetlen közelében, iraki katonák és milicisták megpróbáltak elmenekülni a dél-iraki városból. A brit "Sivatagi Patkányok" hadosztály felvette a harcot a kitörni próbáló ellenséggel.

A brit csapatok egyelőre nem nyomultak be a Bászrába, ahol keddi hírek szerint zendülés tört ki kormánycsapatok ellen. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint semmi jele nincs felkelésnek Bászrában.

Az amerikai Theodore Roosevelt repülőgép-hordozón telepített vadászgépek szerdára virradóra egy olyan fegyveres csoport észak-iraki táborát bombázták, amely al-Kaidához kötődik.