Bernadett
0 °C
4 °C

Kártérítési per Oszama bin Laden ellen

2001.10.12. 11:21
Kapcsolódók (1)
Több százmillió dolláros kártérítési pert indított Oszama bin Laden, Afganisztán és az al-Kaida hálózat ellen egy terhes asszony, akinek a férje a szeptember 11-i terrortámadásokban vesztette életét. Ügyvédje szerint több százmillió dolláros kártérítést ítélhet meg a manhattani bíróság, a pénzt az Amerikai Egyesült Államok által befagyasztott terrorista számlákról lehetne kifizetni.

Egy magát megnevezni nem akaró terhes asszony október 11-én a manhattani szövetségi bíróságon beperelte Oszama bin Ladent, Afganisztánt és az Al-Kaida hálózatot. A keresetet egy manhattani bíróságon nyújtották be egy hónappal a támadások után. Vélhetően ez az első ilyen jellegű per szeptember 11-e óta.

Az asszony a tévében nézte férje halálát

A Jane Doe-ként emlegetett asszony negyedik gyermekét várja, férje az északi toronyban dolgozott. Az asszony otthon volt a tragédia időpontjában, és a tévén követte az eseményeket. Férje a torony tetejére mászott egy munkatársával együtt, ahonnan felhívta feleségét, és elmondta neki, hogy várják a megmentésükre siető helikoptereket. A beszélgetés befejezése után kevéssel az északi torony összeomlott, az asszony a tévében nézte végig az eseményeket.

Több százmillió dollárt ítélhet meg a bíróság

Az asszony ügyvédje, James Beasley úgy véli, a bíróság több százmillió dolláros kártérítést is megítélhet. A pénzt az Amerikai Egyesült Államok kormánya által befagyasztott terrorista számlákról lehetne kifizetni.

Az ügyvéd kártérítési összeg előrejelzései kissé eltúlzottak. Egy bíróságnak ugyanis figyelembe kell venni, hogy precedensértékű perben hoz döntést, azzal kell számolnia, hogy a többi 4814 eltűnt rokonai is kártérítési perrel fordulhat hozzá. Így ha csak százmillió dollárt ítélne meg a bíróság, akkor 481 milliárd dollárt kellene Oszama bin Ladennek, terrorista társainak és esetleg Afganisztánnak kifizetnie. Ez az összeg egyébként Afganisztán GDP-jének a 22-szerese.