Piroska
-2 °C
5 °C

Oszamával kampányolnak a republikánusok

2006.10.21. 14:03
Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat szaúdi vezetője is szerepel képpel és hanggal az amerikai Republikánus Párt legújabb kampányfilmjében, amellyel a párt azt sugallja a választóknak, hogy az Egyesült Államok biztonsága forog kockán a közelgő november 7-i kongresszusi választásokon.
A hirdetésben, amely pénteken jelent meg a Republikánus Párt vezető szervének, az országos bizottságnak az internetes honlapján, és amelyet a jövő hét elejétől sugároznak az amerikai televíziók, feltűnik az al-Kaida több más vezetője, s láthatók a szervezet fegyveresei is kiképzés közben.

"Ami ezután jön, még hatalmasabb lesz" - idézi a klip bin Ladent, s a politikai hirdetés ezekkel a szavakkal ér véget: "Ez a tét. Szavazzon november 7-én". A republikánusoknak alaposan megcsappant a népszerűségük az az iraki háború miatt az amerikai választók körében eluralkodott általános elégedetlenség nyomán. A Demokrata Párt 15 képviselőházi és hat szenátusi hely elhódításával magához ragadhatja a többséget a törvényhozás mindkét házában.

Már 1964-ben is a félelemre játszottak rá

A republikánusok abban bíznak, hogy a kampány hajrájában olyan, számukra előnyös témákat tudnak ismét napirenden tartani, mint a nemzetbiztonsággal kapcsolatos gond és a terrorizmus elleni háború.

A mostani bin Laden-kampányfilm nem az első az amerikai politika történetében, amely az emberek félelemérzetére játszik. Az egyik ilyen leghíresebb amerikai politikai hirdetést az 1964-es újraválasztásáért küzdő Lyndon Johnson demokrata párti elnök kampányában sugározták. A film a mezőn egy margaréta szirmait tépdeső kislányt mutatott, amint az egyenként leszakított szirmokat számolja, majd rögtön ezután visszaszámlálás hallható, aminek a végén egy atomrobbantás képei jelennek meg, majd egy hang bemondja: "Ez a tét."

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft