Erik, Alexandra
EUR 386,07 Ft
USD 366,51 Ft
11 °C
23 °C

Huszonhat túszt engedtek szabadon

2004.09.02. 15:49
Fegyveresek cipelték ki az épületből azokat a csecsemőket, akiket délután engedtek szabadon az észak-oszétiai Beszlan iskolájából. Közben egy tudósító arról számolt be, sokkal több túsz van az iskolában, mint az eddig hivatalosan elismert 354 fő. A túszok szabadon engedése előtt négy robbanás hallatszott, de egyelőre nem tudni, mi történt. Megérkezett a helyszínre a két évvel ezelőtti moszkvai túszdrámában közvetítő orvos. A túszdráma második napja.
Huszonhat túszt, nőket és gyerekeket engedtek szabadon az észak-oszétiai Beszlan városának szerdán csecsen fegyveresek által elfoglalt iskolájából. Az egyik orosz televízió felvételén látszott, amint a fegyveresek a karjukon visznek ki csecsemőket.

Az iskola helyszínrajza
#alt#
1 - az iskola épülete
2 - főbejárat
3 - a belső udvar, ahol a támadás történt
4 - a tornaterem, ahová beterelték a túszokat
5 - az épület homlokzatának ablakai, ide állították a gyerekeket
6 - vészkijárat
7 - kazánház, ahol elrejtőztek a túszok
8 - sportkomplexum
9 - stadion
A túszdráma eddig
A túszdráma képei (Klikk!)
 • 354 túszt ejtettek a csecsen terroristák (ARD: 600-nál is több)
 • köztük 132-200 lehet gyermek (ARD: 400 gyerek)
 • a terroristák 15-25-en lehetnek (ARD: 40)
 • 41 kiszabadult, illetve elengedték őket
 • 2-7 halálos áldozat, 10 sebesült
 • Leonyid Rosal, a béke orvosa
  #alt#
  Leonyid Rosal
  Az orosz sajtóban a béke orvosának nevezett, 71 éves doktor a két évvel ezelőtti moszkvai túszdráma idején elérte nyolc gyermek szabadon bocsátását és azt, hogy a terroristák beengedjék a színház épületébe a foglyoknak küldött gyógyszereket és vizet, sőt egy terroristát is megoperált. A túszejtők azért fogadták el személyét tárgyalópartnerként, mert Rosal csecsen gyermekeket gyógyított az orosz erők és a csecsen szakadárok első, 1994-1996 közötti háborújában. Rosal húsz évig dolgozott gyermekorvosként, majd külön orvoscsoportot alapított a háborús övezetekben és természeti csapások sújtotta területeken való működésre. Rosal doktor tagja az orosz államfő mellett működő emberi jogi bizottságnak. (MTI)
  A csecsen válság és Oszétia
  forrás: BBC Online
  A Szovjetunió felbomlása után nem sokkal, 1992-ben ingusföldi csapatok megtámadták a szomszédos Oszétiát, mert a csecsenekkel rokon ingusok maguknak követelnek egy területet Vlagyikavkaz körül. Oszétia a véres konfliktusban Moszkva segítségével visszaverte a támadást. A harcoknak több száz halálos áldozata volt, és Oszétiából elmenekült az ott élő ingusok legtöbbje. A két köztársaság azóta sem kötött békét egymással. (MTI)
  Bővebben: a túszdráma percről percre >>>

  Ezt megelőzően négy robbanás is hallatszott az iskola környékéről. Egy külföldi tudósító úgy hallotta, illetve látta, hogy a dörrenés egy, az iskola mellett álló autó felõl jött, és az egyik füstoszlop is onnan gomolyog.

  Csütörtök délelőtt megszakadtak a tárgyalások a beszlani túszszedőkkel - jelentette a CNN. Az amerikai hírtelevízió helyszíni értesülései szerint a terroristák kikapcsolták telefonjaikat. Az orosz hatóságok a Ria-Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva annyit ismertek el, hogy az emberrablókkal folytatott párbeszéd "egyoldalúvá vált".

  Több mint 354 túsz?

  A feltételezhetően csecsen fegyveresek az orosz hatóságok éjszakai összegzése szerint 354 túszt tartanak fogva az észak-oszétiai város 1. Középiskolájában. A helyszínrõl ellenben a német közszolgálati televízió csütörtök délutáni híradója azt jelentette, hogy a hivatalosan közöltnél jóval több személyt ejtettek túszul csecsen terroristák az észak-oszétiai Beszlan iskolájában.

  Az ARD értesülései szerint csak a gyerekek száma eléri a 400-at, és több száz felnõtt van a kíséretükben. Az ARD szerint a mintegy 40 fegyveres túszejtõ egy biztonsági õr segítségével tudott bejutni az évnyitó elõtt az iskola épületébe. Az illetõt idõközben õrizetbe vették, s az illetékes szerv megkezdte a kihallgatását.

  Az emberrablók fogságából tizenöt gyermeknek sikerült megszöknie, tizenketten az iskola kazánházában rejtőztek el, hárman később szabadultak ki. A dráma kezdete óta heten vesztették életüket, gyermek nincs az áldozatok között.

  Összefoglalónk a túszdráma első napjáról >>>

  Nem tudni, mit akarnak

  Egyelőre nem tudni, mik a követelései a csecsenekből, ingusokból és oszétekből álló, oroszul jól beszélő terroristacsoportnak. A túszszedők első követelése Ingusföldön fogva tartott társaik szabadon bocsátása volt, később a csecsenföldön állomásozó orosz csapatok kivonását követelték. A tárgyalások megszakadása óta azonban nem tudni, mik az újabb követeléseik, csak a fenyegetéseik ismertek.

  Állításuk szerint az orosz hatóságok rohama esetén felrobbantják az épületet. Ezen felül minden egyes lelőtt társukért ötven, megsebesített társukért húsz iskolást végeznek ki.

  Robbanás, lövöldözés

  Ennek ellenére az iskola környéke viszonylag nyugodt. A Guardian és a New York Times értesülései szerint ugyan hajnalban robbanás hallatszott, az orosz hatóságok csak szorványos lövöldözésről számoltak be. A hatóságok szerint nem célzott lövésekről volt szó, a terroristák csak figyelmeztető lövéseket adtak le, amire az orosz kommandósok a túszok védelmében nem is válaszoltak.

  Áttörést hozhat, hogy a túszejtők követelésének megfelelően Beszlanba érkezett Leonyid Rosal gyermekorvos. Rosal vezette a tárgyalásokat a két évvel ezelőtti, moszkvai túszdráma idején. Akkor csecsen fegyveresek hétszáz túszt ejtettek a Dubravka utcai színházban, a dráma végül véres kommandósrohammal ért véget. Az Indexnek nyilatkozó Oroszország-szakértő, Póti László szerint valószínű, hogy a beszlani válság is hasonlóan oldódhat meg.

  Erőszakkal oldhatják meg a túszdrámát >>>

  Akár a túszok lázadnak fel, akár a terroristák vesztik el fejüket, a túszdráma így is, úgy is véres véget érhet - nyilatkozta az Indexnek Varga Miklós biztonsági szakértő, a Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója. A biztonsági szolgálatok a halaszthatatlan állapot bekövetkezte, az első túszok kivégzése után támadhatnak. A nemzetközileg elismert szakértő szerint ugyanakkor a moszkvai túszmentéshez hasonló, számtalan áldozatot követelő gáztámadás mindenesetre elmaradhat.

  Bővebben: Véres véget jósol a túszdrámának a szakértő>>

  A túszejtés körülményeiről a támadást átélő, de a fogságba eséstől megmenekülő szemtanúk számoltak be. Elmondásuk szerint a fegyveresek teherautóval törtek be az iskola udvarára, ahol lövöldözni kezdtek, gránátokat dobáltak és "oroszok, oroszok, gyertek ide" felkiáltással terelték egy csoportba az évnyitóra váró iskolásokat és szülőket. A kisiskolásokat az egyik szemtanú szerint csokival csábították magukhoz.

  Megszólalt a kazánházból megmenekült tucatnyi diák egyike is. A Guardiannak nyilatkozó Dianna szerint a túszszedők csecsenül beszéltek és nők is voltak köztük. A kazánházban elrejtőző csoportnak egy oszét segített a szökésben, többüket a túszszedők így is elkapták és visszarángatták az épületbe.

  Bővebben: Csokival csalogatták magukhoz a kisiskolásokat a túszejtők>>

  A terroristák családtagjait keresik

  "Legutóbbi információim szerint a körülményekhez képest jól vannak a túszul ejtett gyerekek" - mondta el az Indexnek Czimre László, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat programvezetője, aki jelenleg 140 kilométerre tartózkodik a túszdráma helyszínétől, de folyamatosan követi a nonstop tévés híradásokat. A friss hírek szerint a terroristák még mindig nem fogadták el a felajánlott élemiszert, vizet és gyógyszereket, ami azért lehet majd kritikus, mert a gyerekek között cukorbeteg, és más gyógyszerezésre szoruló diák is van. A hatóságok miután kiderítették néhány támadó személyazonosságát, most próbálják hozzátartozóikat előkeríteni, és rávenni a családtagokat, hogy beszéljenek a túszejtőkkel, térítsék jobb belátásra terrorista rokonaikat.

  Ami viszonylag hamar drámai következményekkel járhat, hogy a gyerekek rövid időn belül elérkezhetnek fizikai és pszichikai tűrőképességük végső határához, és ez a jelek szerint a legkevésbé sem érdekli a túszejtőket - vélekedett Czimre László, aki rámutatott arra is, hogy az iskola tornatermébe összeterelt több száz ember egyéb szükségletei miatt is komoly egészségügyi veszélyben van.

  A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálatnak egyébként nincs mandátuma e konkrét szituációban való segítségnyújtásra, de az felmerült a szolgálat munkatársai között, hogy amint rendeződik a helyzet, felajánlják segítségüket a gyerekek és családtagjaik megsegítésére. A MÖSZ saját bőrén tapasztalta meg hat évvel ezelőtt a hasonló krízishelyzeteket, 1997 őszén két munkatársukat is túszul ejtették csecsenek, és csak kilenc hónapi rabság után engedték végül szabadon őket. Azóta megszigorították a biztonsági előírásokat, minimálisra korlátozták a csecsenföldi beutazásokat.

  A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét