Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Keményedik az amerikai-orosz kémháború

2001.03.22. 22:00
Kapcsolódó cikkek (1)
A Bush-kormány úgy határozott, hogy Robert Hanssen, a tizenöt éve az oroszoknak kémkedő FBI-ügynök elfogása után legalább ötven olyan orosz diplomatát kiutasít, akikről feltételezi, hogy köze van az orosz titkosszolgálatokhoz. Ilyen kemény diplomáciai lépésre a nyolcvanas évek óta nem volt példa. Moszkva hivatalosan tiltakozott az orosz diplomaták kiutasítása miatt. Igor Ivanov közölte, várhatóan ötven amerikai diplomatát küldenek haza.
Colin Powell amerikai külügyminiszter
Colin Powell amerikai külügyminiszter szerda este magához kérette Jurij Usakov orosz nagykövetet, és közölte vele, hogy az Egyesült Államok kiutasítja azokat az orosz diplomatákat, akikről feltételezi, hogy diplomáciai álca alatt dolgozó kémek - közölte a CNN. A külügyminiszter átadta a nagykövetnek a diplomaták listáját, melyen egyes források szerint négy-öt, mások szerint hat név szerepelt. Powell egyúttal azt is közölte, hogy a kormány további 40-50 diplomatától várja el, hogy elhagyja az USA-t a következő hónapokban. Ezekről az amerikai kormány szintén azt feltételezi, hogy közük van az orosz titkosszolgálatokhoz.

Pár napja már hazatért Moszkvába Vladimir Frolov, a washingtoni nagykövetség sajtóattaséja, akivel kapcsolatban az amerikai sajtó feltételezte, hogy titkosszolgálati kapcsolatai miatt kellett hirtelen elhagynia az országot. Az orosz kormány nem kommentálta Frolov esetét, és azt sem tudni, hogy hazatérésének köze van-e a mostani listához. A diplomaták kiutasítását hivatalosan csütörtökön jelentik be, és az orosz követség ez esetben sem kommentálta az amerikai kormány döntését.

Hanssen után

A New York Times értesülései szerint Robert Philip Hanssen februári letartóztatása óta folyt a vita a washingtoni adminisztrációban arról, hogy mi lenne a megfelelő válaszlépés, miután kiderült, hogy az FBI-ügynök 1985 óta kémkedett a szovjeteknek, illetve oroszoknak. Washington elismeri, hogy Hanssen önként vállalta a feladatot, de azzal vádolja Moszkvát, hogy orosz kémeknek adott diplomáciai védettséget, hogy azok Hanssennel tarthassák a kapcsolatot.

Ennyi diplomata kiutasítására a Reagan-adminisztráció '86-os offenzívája óta nem volt példa. 1985-ben kapták el John Walkert, aki húsz évig kémkedett a Szovjetuniónak, teljes kémhálózatot épített ki, és a vád szerint több mint egymillió, fegyverekkel, titkosítással, stratégiával kapcsolatos üzenetet küldött összekötőinek. Aldrich Ames CIA-ügynök 1994-es letartóztatása, illetve életfogytiglanra ítélése után sem küldtek haza annyi orosz diplomatát, mint most.

Hidegháborús hangulat

Moszkva szerint a Bush-kormány tagjai egyre gyakrabban ütnek meg a hidegháborús időszakra emlékeztető hangot. Donald Rumsfeld védelmi miniszter a hétvégén azzal vádolta meg Moszkvát, hogy a ,,latorállamoknak" (rogue states) - például Iránnak - ad el fegyvereket. Helyettese, Paul Wolfowitz még keményebben fogalmazott, mondván ,,az oroszok pénzért bárkinek eladnak bármit".

A mostani lépés azt mutatja, hogy Bushék szakítanak a Clinton-adminisztráció elnéző politikájával, főleg miután az FBI egyre többször panaszkodik az orosz ügynökök tevékenységére. Washington szerint a Szovjetunió összeomlása után csökkent az Amerikában dolgozó ügynökök száma, de azóta újra a hidegháborús szintre emelkedett.

Moszkva tiltakozik

Az orosz külügyminisztérium hivatalosan tiltakozott az orosz diplomaták kiutasítása miatt. A ,,Novosztyi" hírügynökség közölte, hogy Georgij Mamedov külügyminiszter-helyettes csütörtök este hivatalosan jelentette be tiltakozását George Collins amerikai nagykövetnek. A találkozó során az orosz külügyminisztérium képviselője hangsúlyozta, hogy "ezt egy olyan barátságtalan akciónak tekintik, amely az orosz-amerikai kapcsolatok kiélezésére irányul és, természetesen, nem marad következmények, adekvált válasz nélkül".

Igor Ivanov orosz külügyminiszter szerint Oroszország várhatóan 50 amerikai diplomatát utasít ki, pontosan ugyanannyit, mint amennyi orosz diplomatát Washington nemkívánatos személynek minősített - idézte a Reuters a CNN-nek nyilatkozó orosz politikust.

Egy neve elhallgatását kérő washingtoni tisztviselő a New York Timesnak nyilatkozva úgy vélte, hogy Amerikát kellemetlenebbül érintheti egy ilyen adok-kapok, mivel Oroszországban kevesebb amerikai ügynök dolgozik, mint ahány orosz az Egyesült Államokban. Épp ezért a CIA általában az orosz diplomaták nyugton hagyása mellett lobbizik, nehogy saját ügynökeit küldjék haza Oroszországból.