Vilhelmina
11 °C
28 °C

Vezető ózonkárosító orosz üzemeket zárnak be

2000.10.27. 08:05
A Világbank is támogatja annak a hét orosz üzemnek a bezárását, amelyek csaknem felét bocsátják ki az összes ózonkárosító anyagnak a világon. Valójában azonban a pénz nem a Világbanktól, hanem egy, már Magyarországon is tevékenykedett független alaptól származik.
A Világbank épülete
Világbanki és nyugati kormányoktól származó pénzekkel segítik Oroszországban azoknak az üzemeknek a bezárását, amelyek közel felét ,,termelik" a világon összesen előállított ózonréteg-károsító anyagoknak - tudósított az MTI.

A bezárás 26,2 millió dolláros számláját egy független alap fizeti

A hét orosz ,,szennyezőüzem" megközelítőleg 140 ezer tonna ózonkárosító anyagot bocsát ki évente, ami a világ ilyen jellegű kibocsátásának mintegy negyvenhét (!) százaléka.

A Világbank mérföldkőnek nevezte saját teljesítményét az ózonkárosító anyagok felszámolását támogató tevékenységek között. Öntömjénezése közben azonban nem feledkezett el felsorolni a bezárások utáni kártérítés összegét - a több mint 26,2 millió dollárt - befizető tíz országot.

A bezárásokhoz szükséges tőke valójában azonban a GEF-nek (Global Environment Facility) köszönhető. Ennek a Rio de Janeiróban létrejött, globális problémák kezelésére létrehozott, független alapnak kezelője a Világbank.

Azt, hogy a támogatást mégis saját anyagi ,,áldozatként" kommunikálják le, az NGO-k (a független civil szervezetek, Non-Governmental Organisation) ,,Greenwashnak" nevezik, vagyis a Világbank egyszerűen ,,zöldre" akarja mosni magát, holott rengeteg környezetkárosító tevékenységet támogat.

A globális problémák kezelésére létrehozott alap itthon is tevékenykedett

Jó magyar példa a fentiekre egy tavalyi eset, amikor a Világbank a Környezetvédelmi Minisztériummal ,,társulva" lakossági energiatakarékossági projektbe kezdett.

A kampányra meghirdetett tendert érdekes módon az a McCannEricsson multinacionális cég nyerte, amelyet már számtalan alkalommal bízott meg a Környezetvédelmi Minisztérium. A McCannEricsson egyik nagy marketingfogása volt az 1999-es BNV-n, mikor Halász Judit Micimackó-slágerét átköltve az ózonpajzs áldásos hatásait ecsetelte Malackára. A Világbank szerepe itt is megegyezett a mai esettel, ugyanis a valódi tőkét akkor is a GEF prezentálta.

Magyarországon, a fejlettebb nyugati országokhoz hasonlóan, az ózonréteget rongáló anyagok, köztük a klórfluorkarbon (CFC) kibocsátását már megszüntették, válaszul az ózonréteg drámai vékonyodásáról szóló tudományos jelentésekre.