Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Vezető ózonkárosító orosz üzemeket zárnak be

2000.10.27. 08:05
A Világbank is támogatja annak a hét orosz üzemnek a bezárását, amelyek csaknem felét bocsátják ki az összes ózonkárosító anyagnak a világon. Valójában azonban a pénz nem a Világbanktól, hanem egy, már Magyarországon is tevékenykedett független alaptól származik.
A Világbank épülete
Világbanki és nyugati kormányoktól származó pénzekkel segítik Oroszországban azoknak az üzemeknek a bezárását, amelyek közel felét ,,termelik" a világon összesen előállított ózonréteg-károsító anyagoknak - tudósított az MTI.

A bezárás 26,2 millió dolláros számláját egy független alap fizeti

A hét orosz ,,szennyezőüzem" megközelítőleg 140 ezer tonna ózonkárosító anyagot bocsát ki évente, ami a világ ilyen jellegű kibocsátásának mintegy negyvenhét (!) százaléka.

A Világbank mérföldkőnek nevezte saját teljesítményét az ózonkárosító anyagok felszámolását támogató tevékenységek között. Öntömjénezése közben azonban nem feledkezett el felsorolni a bezárások utáni kártérítés összegét - a több mint 26,2 millió dollárt - befizető tíz országot.

A bezárásokhoz szükséges tőke valójában azonban a GEF-nek (Global Environment Facility) köszönhető. Ennek a Rio de Janeiróban létrejött, globális problémák kezelésére létrehozott, független alapnak kezelője a Világbank.

Azt, hogy a támogatást mégis saját anyagi ,,áldozatként" kommunikálják le, az NGO-k (a független civil szervezetek, Non-Governmental Organisation) ,,Greenwashnak" nevezik, vagyis a Világbank egyszerűen ,,zöldre" akarja mosni magát, holott rengeteg környezetkárosító tevékenységet támogat.

A globális problémák kezelésére létrehozott alap itthon is tevékenykedett

Jó magyar példa a fentiekre egy tavalyi eset, amikor a Világbank a Környezetvédelmi Minisztériummal ,,társulva" lakossági energiatakarékossági projektbe kezdett.

A kampányra meghirdetett tendert érdekes módon az a McCannEricsson multinacionális cég nyerte, amelyet már számtalan alkalommal bízott meg a Környezetvédelmi Minisztérium. A McCannEricsson egyik nagy marketingfogása volt az 1999-es BNV-n, mikor Halász Judit Micimackó-slágerét átköltve az ózonpajzs áldásos hatásait ecsetelte Malackára. A Világbank szerepe itt is megegyezett a mai esettel, ugyanis a valódi tőkét akkor is a GEF prezentálta.

Magyarországon, a fejlettebb nyugati országokhoz hasonlóan, az ózonréteget rongáló anyagok, köztük a klórfluorkarbon (CFC) kibocsátását már megszüntették, válaszul az ózonréteg drámai vékonyodásáról szóló tudományos jelentésekre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?