A Securitate is benne volt az Aldo Moro-gyilkosságban

2006.05.09. 12:54
A Securitate közvetítői szerepet játszott Aldo Moro olasz kereszténydemokrata vezető 28 évvel ezelőtti elrablásában és meggyilkolásában - állította egy interjúban a Ceausescu rendszer egykori kémfőnöke. Ion Mihai Pacepa azt is mondta, hogy a Vörös Brigádokat az egykori jugoszláv titkosszolgálat irányította és pénzelte.

A Securitate, a román titkosszolgálat "mellékszereplője" volt Aldo Moro 1978. május 9-i elrablásának és későbbi meggyilkolásának - állította az Adevarul című bukaresti lapnak adott interjújában Ion Mihai Pacepa, a Ceausescu rendszer hírhedt titkosszolgálatának volt vezetője.

A lap keddi számában Pacepa arról beszélt, hogy Moszkva éppen a Securitate csatornáin keresztül pénzelte 1959-től egészen a Ceausescu-rendszer 1989-es bukásáig az Olasz Kommunista Pártot. Ez a csatorna tette lehetővé az említett közvetítői szerepet is.

A nyugatra szökött titokfőnök

Ion Mihai Pacepa személyes tanácsadója is volt a később kivégzett kommunista diktátornak, Nicolae Ceausescunak. Egy hivatalos útja alkalmával, 1978 nyarán Nyugat-Németországban maradt, majd onnan az Egyesült Államokba szállították, ahol politikai menedékjogot kapott. Három héttel külföldre szökése után a Ceausescu-rendszer halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte.

A rendszerváltozás után egy évtizeddel a román legfelsőbb bíróság megsemmisítette az ítéletet, és döntött vagyonának visszaadásáról. Pacepa nemrég visszakapta korábbi, tábornoki rangját is Bukarestben.

Az interjúalany elmondta: közvetlenül azután, hogy Morót 1978 márciusában Rómában elrabolták, Josif Broz Tito jugoszláv elnök (aki magától Ceausescutól értesült e csatorna létezéséről) Bukarestbe küldte Silvo Gorencet, a jugoszláv hírszerzés vezetőjét.

Ez utóbbi azt az "üzenetet" hozta magával, hogy "Moro elrablói" a Vörös Brigádok néhány, börtönben lévő tagjának a kiszabadítását követelik a túsz elengedése fejében. Az üzenet küldői jelezték: a kereszténydemokrata politikust meg fogják gyilkolni, ha az olasz kormány nem fogadja el az alkut - állítja Pacepa.

Gorenc május 7-én ismét Bukarestbe utazott, ekkor már azzal az üzenettel, hogy Morót ki fogják végezni, mivel az olasz hatóságok elutasították a terroristák követelését. Azt is megmondta Bukarestben, hogy a holttestet egy gépkocsiban helyezik majd el, "jelképes" helyszínen, vagyis a brigádosok kiszabadítását ellenző olasz kereszténydemokrata párt és a fogolycserét pártoló olasz kommunista pár székháza között. A román hírszerzés egy tisztje azonnal Rómába utazott az üzenettel - olvasható az interjúban.

Pacepa egyébként a jugoszlávok szerepéről is beszél. Állítása szerint a Vörös Brigádokat az akkori jugoszláv titkosszolgálat irányította és pénzelte. Ez utóbbi szervezet iktatta be a terrorista képződmény jelképei közé a vörös csillagot, amelynek formája megegyezett a jugoszláv zászlón szereplőével. A Vörös Brigádok 1965-ös megalakulása után a jugoszláv titkosszolgálat állítólag azonnal ellenőrzése alá vonta a szervezetet.

Pacepa az elmúlt évtizedek során többször közölt hasonló leleplezéseket, amelyek egy részét nem mindenki tartja hitelt érdemlőnek.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön