A KGB ölette meg Kennedyt?

2006.11.20. 14:27
A KGB titkos ügynökeként gyilkolta meg 1963-ban John Fitzgerald Kennedy egykori amerikai elnököt Lee Harvey Oswald, állítja Ion Mihai Pacepa, a román Securitate volt főnöke, aki a Kennedy-gyilkosságról szóló új könyvéhez majdnem nyolcszáz dokumentumot kutatott fel levéltárakban.

A volt kémfőnökkel a Jurnalul National című bukaresti napilap közölt interjút hétfői számában abból az alkalomból, hogy az 1963-as tragikus esemény 45. évfordulójára a Nicolae Ceausescu rettegett titkosszolgálatának volt vezetője könyvvel készül előállni.

Az oroszok tájékoztatták Pacepát

Pacepa az interjúban felidézi, hogy a KGB-nek a Kennedy-gyilkosságban betöltött szerepéről először az orosz titkosszolgálat akkori vezetőjétől, Alekszandr Szaharovszkitól hallott. A tragédia után két nappal ugyanis az orosz kémfőnök Romániába utazott - állítja Pacepa -, hogy ottani titkosügynököket is bevonjanak a gyilkosság kapcsán a KGB-re összpontosult figyelem elterelése céljából kitalált műveletbe.

Az Egyesült Államokba 1978-ban emigrált volt román kémfőnök 1992-től végez kutatásokat, könyvéhez azt követően kezdte el gyűjteni a dokumentumokat, hogy - mint fogalmazott - "a Kreml a Szovjetunió megszűnése után is homályban tartotta az ügy részleteit".

Nyolcszáz irat

Pacepa szerint az általa összegyűjtött majdnem nyolcszáz irat cáfolhatatlan tényeket tartalmaz, ezek pedig azt bizonyítják, hogy Oswald a KGB megbízásából gyilkolta meg az amerikai elnököt.

Azt állítja, hogy Kennedy eltávolítását maga Hruscsov parancsolta Szaharovszkinak. Fejtegetése szerint az amerikai elnök azzal lobbantotta haragra az orosz vezetőt, hogy ez utóbbit rákényszerítette a berlini fal megépítésére, illetve a nukleáris rakéták Kubából való visszavonására.

A Ceausescu-diktatúra leleplezéséről szóló Vörös Horizontok szerzője - anélkül, hogy pontos időpontot közölt volna - elmondta: új könyve először Romániában kerül piacra. Az angol nyelvű kiadás várhatóan csak két év múlva, a tragédia 45 éves évfordulója alkalmából jelenik meg az Egyesült Államokban - írja a Jurnalul National.

A Sárkány-akció és Oswald szerepe

A Jurnalul Nationalnak adott interjújában Pacepa részletesen beszámol a "Sárkány" műveletről, amelyet szerinte a KGB készített elő Kennedy meggyilkolására. Pacepa úgy véli, hopgy Lee Harvey Oswald volt Kennedy gyilkosa, akit a KGB bízott meg az akcióval. Oswald volt a Szovjetunióban is, ahol politikai menedékjogot akart korábban kérni, de inkább visszaküldték őt az Egyesült Államokba, ahol - Moszkva számára hasznosabb tevékenységet végezhetett.

A gyilkosság elkövetésével gyanúsított Oswaldot - mint ismert - a merénylet után nem sokkal szintén megölték, így személye körül azóta is sok a bizonytalanság. Pacepa szerint egy Valerij Kosztyikov nevű KGB-tiszt volt a személyes kapcsolattartója, akivel Oswald kétszer találkozott Mexikóvárosban, és itt kapott instrukciókat valószínűleg a Kennedy-gyilkosság végrehajtására. Kosztyikov (fedőnevén: Kosztyin) állítólag gyilkossági szakértő volt a KGB-nél.

Megszabadulni a "Disznótól"

A KGB-főnök Saharovszki nem véletlenül a románokat avatta be a KGB dezinformációs terveibe. Szaharovszki alapította ugyanis a román titkosszolgálatot, a Securitatét, és a Kennedy-gyilkosság időpontjában még mindig főtanácsadóként figyelte a bukarestiek tevékenységét. Szaharovszki szerint Hruscsov meg akart szabadulni a "Disznótól", vagyis Keneedytől, akit ilyen néven emlegettek a szovjet titkosszolgák.

Talán a kubai emigránsok sikertelen Disznó-öbölbeli partraszállásáról nevezték el az egykori amerikai elnököt, aki támogatta a titkos CIA-akciót Castro megdöntésére a hatvanas évek elején.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön