Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Földrengés Pakisztánban

2005.10.08. 11:05
Több száz halálos áldozata van a Pakisztán északi részén szombat reggel bekövetkezett földrengésnek. A katasztrófa Indiát is érintette.
A pakisztáni magyar nagykövetséggel kapcsolatban lévő magyarok közül senki nem sérült meg a szombat reggeli pakisztáni földrengésben - mondta Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője. A pakisztáni szeizmológiai intézet mérése szerint a néhány perces időkülönbséggel bekövetkezett két rengés közül a nagyobbik 7,6-os erősségű volt a Richter-skálán. Epicentruma Iszlámábádtól mintegy száz kilométerre északra volt. Helyi idő szerint délután, közép-európai idő szerint déltájt újabb erős földrengések voltak érezhetők a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban . Az újabb rengések pánikot váltottak ki a lakosság körében.

Meghaladhatja az ezret is a Dél-Ázsiát sújtó erős földrengés pakisztáni halálos áldozatainak száma - mondta Iszlámábádban Pervez Musarraf államfő szóvivője. "Nagy lesz az áldozatok száma..., jóval meghaladhatja az ezret - jelentette ki Saukat Szultan szóvivő. Pontos számadatok azonban még nem állnak a hatóságok rendelkezésére - tette hozzá. Szavai szerint a leginkább sújtott terület az ország északi, sűrű erdőkkel borított magashegyi részén fekvő Mansera körzet. Nagyok a veszteségek Muzaffarabádban is. A város épületeinek csaknem a fele romba dőlt, vagy súlyosan megrongálódott. A hadsereg helikopterei szállítják el a sérülteket a katasztrófa sújtotta térségekből más területek kórházaiba - mondta a szóvivő. Az ország északi térségeinek számos városában és falujában omlottak össze épületek a földrengés hatására. A pakisztáni fővárosban is ledőlt a földmozgás hatására két, emeletes ház.

Az indiai rendőrség közlése szerint a földrengés, amelynek középpontja a pakisztáni-indiai határ közelében volt, 174 halálos áldozatot követelt Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló területein. A sebesültek száma hatszázra tehető.